Gyerek

Így vedd rá, hogy meghallgasson!

Egyszerűen nem hallgat rád a gyerek, bármit is mondasz neki? Liza Finlay pszichoterapeuta ötleteivel még a legnehezebb helyzeteket is sikerül megoldanod.
2016. Július 21.

Ha nem hallgat rád a gyerek

Sok szülő panaszkodik arra, hogy kezelhetetlen a gyereke, és egyszerűen nem hallgat rá, bármit is mond neki. Mit lehet tenni? Olvasd el a szakértő 5 tanácsát!

1. Ne beszélj!

Túl sokat beszélünk. Egy gyerek naponta mintegy 200 utasítást hall a szüleitől: “akaszd fel a kabátod”, “mosd el a tányérod”, stb. Ez rengeteg. Mennyit tartanak be ebből a sok-sok utasításból? A felszólítások körülbelül 25%-át, ami nem túl jó arány, de tény. Úgyhogy ezzel kalkulálj, 50 utasítás is épp elég neki egy nap. Ez sem olyan rossz azért, nem?

2. Hagyd megtörténni a következményeket!

Itt az ideje a kevesebb beszédnek és a több cselekménynek. Ezerszer elmondtad már, hogy vegye ki az uzsonnás dobozát a táskából, de mégsem tette meg? Te se csináld meg helyette. Nem szedi össze a Legót, miután befejezte a játékot? Tedd a kockákat egy dobozba és rakd egy időre az egészet a garázsba.

3. Mutass példát!

A gyerekek úgy tanulnak, ha minket figyelnek. Többségünk szintén nem a legjobb hallgatóság. Beszélnek hozzánk, de közben fél füllel a beérkező üzeneteket is hallgatjuk, fél szemmel pedig az utat figyeljük. Az aktív hallgatás azt jelenti, a teljes testünkkel, szívünkkel és lelkünkkel is arra figyelünk, aki beszél hozzánk. Nemcsak azt halljuk meg, amit mondanak nekünk, hanem a sokszor rejtett üzeneteket is, amik a szavak mögött bújnak meg. Te milyen gyakran figyelsz így másokra?

4. Szeress, szeress, szeress!

Még ha fel is bosszant a gyerek, próbálj meg szeretetteljesen beszélni vele. Sokszor nagyon idegesítő a helyzet, de ahelyett, hogy megfojtanád, inkább öleld meg őt. És mi van, ha ez sem használ?

5. Suttogj!

Minél frusztráltabbak vagyunk, annál hangosabban beszélünk. A gyerek pedig úgy érzi, folyton csak kiabálunk vele. Próbáld meg lecsendesíteni a hangod. A gyermeked kiabálást vár, de suttogást kap helyette, ez meglepő eredményekkel járhat. Ez a trükk nemcsak otthon, de az irodában is beválik.

A cikk forrása itt látható.

Ezeket is olvasd el: