Gyerek

Így változik a CSOK 2018-ban

Február közepétől változás várható a CSOK szabályozásában, egyszerűsödést ígérnek a szabályokban, az adminisztrációban és az igénylés feltételeiben.
2018. Február 08.
Így változik a CSOK

A január 31.-ei kormányülésen döntöttek a CSOK szabályainak, igénylési feltételeinek könnyítéséről.

Egyszerűbb adminisztráció

Akik eddig már túl vannak a CSOK ügyintézésén azt tapasztalhatták, hogy rengeteg papírmunkával jár az igénylés. Most ezeket az adminisztratív terheket kívánják könnyíteni: bevezetésre kerül a “nyilatkozati elv”, a támogatott személyeknek nem kell minden igazolást külön dokumentálni. Elegendő lesz egy jogi nyilatkozat, aminek valóságtartalmát a NAV ellenőrizheti.

Nem kell magyarországi 180 napos TB

Február 15-től azok, akik jelenleg külföldön élnek, de CSOK-ot akarnak felvenni (és haza szeretnének költözni), azoknak nem kell a jelenleg érvényes minimum 180 napos magyarországi társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezniük, elég lesz, ha azt vállalják, hogy lesz 180 napon belüli TB jogviszonyuk.

A banki ügyintézés határidejének csökkentése

Ezzel lényegében szigorítják a hitelintézetek elbírálásának határidejét: lakásvásárlási ügyek esetében 30, építkezéseknél pedig 60 napon belül el kell bírálniuk a kérelmet.

CSOK kérelem benyújtási határideje 180 nap

Február 15-től az igénylőknek lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötésétől számítva már nem 120, hanem 180 nap áll rendelkezésükre a CSOK kérelem benyújtására.

Bővítésnél a bekerülési költség 100%-a finanszírozható lesz CSOK-ból

Jelenleg azt mondja a CSOK rendelet, hogy a támogatás a kérelem benyújtásának időpontját követően megkezdett bővítéshez igényelhető, és a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének (70%) csak az 50%-át lehet CSOK-ból finanszírozni. Mostantól már a folyamatban lévő lakásbővítésre is lehet CSOK-ot igényelni és a bekerülési költséget is lehet majd a CSOK-ból fedezni.

ÁFA visszatérítés nyugdíjasoknak is

Jelenleg ha az igénylő nyugdíjas, akkor nem igényelhet vissza ÁFA-t, mivel a nyugdíjasnak nincs TB jogviszonya. Az új szabályozás szerint azonban a maximum 5 millió Ft-os adó-visszatérítési támogatás a nyugdíjasokra is érvényes lesz.

Kapcsolódó cikkeink CSOK témában:

Forrás: hitelnet.hu