Gyerek

Így vágj vissza, ha kritizálják a nevelési stílusodat

Az egyik legnehezebb dolog szülőként az, hogy akár kérdezed, akár nem, mindenkinek megvan a véleménye arról, hogy neveled a gyerekedet, és mit kellene máshogy csinálnod, amit természetesen meg is osztanak veled.
2019. Július 22.
Így vágj vissza, ha kritizálják a nevelési stílusodat

És ez már a kicsi néhány hónapos korában elkezdődik, kezdve az olyan tanácsokkal, hogy Biztos nem éhes? Nem akarod megetetni?, Ne vedd fel ennyit, soha nem lesz így önálló!, vagy Tudod, ha ezt most nem tanítod meg neki, soha nem fogja tudni. Szerencsére, ahogy nő a gyerek, idővel egyre kevesebb a kéretlen tanács, de időnként mindig megtalálnak ezek.

Amit ebben az esetben nem szabad tenni, hogy felkapod a vizet, és parttalan vitába keveredsz azzal, aki kritizál. Helyette inkább vágj vissza az alábbi válaszok egyikével, hogy rövidre zárd ezt a beszélgetést.

Mosolyogj és bólogass

Villants egy kedves mosolyt arra, aki ítélkezik a szülői stílusod felett, majd bólogass néhányat, és néhány másodpercig ne szólalj meg, mintha a tanácsot egy életre memorizálni akarnád. Utána pedig csak érezd, ahogy elönt a győztesek nyugalma!

Szeretnéd őket átvállalni egy napra?

Egy humoros, de szemléletes replika jól működik egy ilyen helyzetben: elvégre ki más is tudná, hogy érdemes nevelni egy gyereket, ha nem az, aki 0-24 órában felügyeli? Téma lezárva.

Válts témát

Még az időjárás is sokkal jobb téma annál, mint hogy elkezdj magyarázkodni az anyósod húgának arról, miért nem szoktattad még bilire a gyerekedet.

Hű, erre még így nem is gondoltam!

Vagy esetleg: Nahát, végre sikerült megvilágosodnom, és mindezt neked köszönhetően! Ha mindezt sikerül ironikus hangvétellel közölnöd, talán észreveszi a másik, hogy a tanácsai nem találnak halló fülekre.

Játszd ki a Hát, minden gyerek más kártyádat

Ó, ez fantasztikus, hogy a kis Danika megette az összes zöldséget a tányérjáról, amikor azokat bohócarc formában rendezgetted el, de sajnos az én gyerekem átreptette a tányérját a szobán, amikor hasonlóval próbálkoztam, és azóta rá sem bír nézni a répára, a brokkolira és a paprikára. De hát minden gyerek máshogy működik, nem igaz?

A gyerekorvos javasolta azt, hogy így csináljuk

Ez egy remek válasz, hiszen egy szakember által adsz hitelt a saját szülői módszerednek. Akár igaz, hogy az ő javaslatára teszed, akár nem?

Tényleg? És mesélnél a te csodás gyerekeidről?

Ha nem is ennyire élesen, de érdemes a téged kritizálót ráébreszteni arra, hogy bizony az ő szülői módszerei is megkérdőjelezhetőek lehetnek mások számára. Így talán felhagy azzal, hogy a te nevelési stílusod felett ítélkezzen.

Érdekes?

Ez hasonló a mosolyogsz és bólogatsz taktikához, csak verbális úton fejezed ki ugyanezt. A szádat az hagyja el, hogy Ez milyen érdekes?, de magadban hozzáteszed, hogy ?de engem pont nem érdekel. Ezzel a trükkel is rövidre zárható egy kéretlen beszélgetés.(Cikk forrása: scarymommy.com)Kapcsolódó írásaink: