Gyerek

Így túrázz ősszel a gyerekkel!

Végre itt a szeptember, remélhetőleg gyönyörű ősznek nézünk elébe, használjuk hát ki a jó időt! Ha szereted a természetet, szeretsz kirándulni és fontos számodra, hogy a gyerekeidnek is átadd ezt az élményt, menj velük túrázni!

Akkor is, ha még csak óvodások. Sőt akkor a legjobb elkezdeni. Egyvalamit azonban tarts szem előtt: nem biztos, hogy a gyerek az első húsz méteren ráérez a természetjárás örömeire és megrögzött természetbúvár lesz. Könnyen meglehet, hogy gyötrelemmé válik a várva várt kirándulás és hisztire, nyűgösködésre vetemedik, ne adj’ isten a nyakadban szeretné teljesíteni a táv hátralevő részét. Ezt azonban könnyedén elkerülheted és igazán jó hangulatú családi programmá változtathatod a túrát, ha jól felkészülsz.

Egy túra-feladatlap ugyanis valahogy küldetéssé emel egy szimpla kirándulást is, ezért a gyerekek szívesen és hisztimentesen teljesítik azt. A feladatokat természetesen a gyerek életkorához és tudásához kell igazítani. Ha még nem tud olvasni (és szorult beléd némi kreativitás), rajzokkal is ábrázolhatod a feladatokat. Belém nem szorult ilyesmi, így én egész egyszerűen leírtam őket, de higgy nekem, sokkal, de sokkal menőbb lett volna a rajzos verzió.

Az én óvodás gyerekeimnek a következő feladatokat adtam, amiket mindig a megfelelő időpontban vetettem be, vagyis amikor lankadni látszott a lelkesedésük, vagy kezdtek kiütközni rajtuk a fáradtság jelei.:

1. Rajzold le a túraútvonal jelét!

2. Szerezz magadnak túrabotot!

3. Gyűjts néhány termést!

4. Gyűjts néhány falevelet!

5. Keress egy apró követ!

6. Készíts egy családi fényképet!

7. Keress egy vicces alakú felhőt és mondd el, hogy szerinted mire hasonlít!

8. Keress egy madárfészket!

9. Keresd meg egy nagy fa mohás oldalát!

10. Énekelj egy állatos dalt!

Az a jó ezekkel a feladatokkal, hogy segítségükkel még a legkevésbé érdeklődő gyerek és a legkevésbé kreatív szülő kombináció is szerteágazó beszélgetésnek, kutatásnak néz elébe. Érdekes lehet például a Kis növényhatározó segítségével azonosítani a különféle makkokat és tölgyfákat, az apró erdei virágokat, de mondjuk a mohák kapcsán is el lehet mélyülni az égtájak, földrészek, évszakok megvitatásában.

Egy-egy feladat teljesítését matricával vagy piros pontokkal díjazzátok, ha pedig az egész túrát teljesítették, legyetek nagyon büszkék rájuk. És ismételjétek meg a következő hétvégén is!

Amit ne hagyjatok otthon: hátizsák, elemózsia, innivaló, írószerek (a feladatlaphoz), fényképező, távcső (madárfészekleséshez), mikroszkóp (bogárvizsgálathoz), papír zsebkendő, zacskó (a szemétnek).

Kellemes családi túrázást kívánok!

A szerző “Rejtelmek blog” címmel népszerű blogot vezet, de megtalálod a Facebookon is