Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így tudod rávenni a gyereket, hogy jól viselkedjen a karantén alatt

Szerző: Babaszoba.hu

2020. április 24.

Forrás: babaszoba.hu

A szülőknek jelenleg olyan kihívással kell szembenézniük, amely minden eddigi tapasztalatuktól eltér. Emiatt pedig a szokásos rutin, a hétköznapi ütemterv is teljesen felborult.

Hogy tudod rávenni a gyereket most, hogy jól viselkedjen? (Fotó: Getty Images)
A szülők előtt álló kihívások közé tartoznak a család egészségének megőrzése, megoldani a gyerekek otthoni felügyeletét, az idősebb gyermekeknek pedig segíteni a távoktatásban, miközben sokan otthon végzik a munkájukat is. Az ezekkel járó stressz, illetve az esetleges pénzügyi nehézségek, társulva a szociális izolációval, sokkal nehezebbé teszik a család ellátását, a gyerekek nevelését. Mit lehet tenni azért, hogy a szülők és a gyerekek közti kommunikáció, interakció zavartalanul működhessen?
Annak érdekében, hogy a gyerekek magatartása ne változzon negatív irányba, a szülők proaktívak lehetnek, hogy mindezt megelőzzék. Ennek része lehet, ha előre tisztázzák a gyermekekkel, milyen viselkedésre számítanak - ennek pontos meghatározása az életkoruktól függ. Például ahelyett, hogy egy óvodás korú gyermeknek azt mondaná, hogy legyen jó, amíg ő befejezi a munkát, érdemes úgy fogalmazni, hogy "Még fél órát dolgoznom kell, ha az órán a nagymutató ide kerül, akkor fogok végezni. Kérlek, addig játssz egyedül, rajzolj, színezz, és edd meg az uzsonnádat, utána pedig együtt fogunk játszani." Ezután valóban játsszon is vele, és dicsérje meg a jó viselkedéséért.
Azonban még ilyen esetekben is előfordul, hogy a gyerekek rosszul viselkednek. Mit lehet tenni ilyen esetben?
A csecsemők és a kisgyerekek esetében a legjobb módszer a figyelem elterelése, így ha a kisgyerek olyat csinál, amit éppen nem kellene, érdemes egy olyan játékot, dolgot mutatni neki, ami elvonja a figyelmét, és inkább azzal játszana utána. Az óvodásokkal működhet egy kis pihenőidő - ami a szülőnek is jóleshet -, így mindenki tud majd lazítani, és egy kicsit helyretenni az érzéseiket.
Az iskolásoknál és kamaszoknál nem jó módszer, ha úgy bünteti őket a szülő, hogy elveszi valamilyen fontos játékukat, eszközüket, ha eltiltja őket valamitől, hiszen a jelenlegi helyzetben így is sok dologgal kapcsolatba érezhetik úgy, hogy meg vannak vonva ezektől. Ehelyett jobb megbeszélni velük, mi volt a gond a viselkedésükkel, és ha belátták a hibát, elnézést kérhetnek a szüleiktől, testvérüktől, akit esetleg megbántottak.
Számos stresszes szituációban a gyerekek viselkedésére az hat, ahogy a szülők viselkednek, reagálnak az adott helyzetre. A rossz magatartást éppen ezért lehet proaktivitással megelőzni a legjobban, hogy a helyzethez mérten mindenki a legnagyobb rendben legyen.
(VIA)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék