Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így szerettesd meg a gyerekkel a könyveket

Szerző: Babaszoba.hu

2017. október 12. | Frissítve: 2021. szeptember 10.

Forrás: szoljon.hu

Közhely, hogy mennyire fontos az olvasás megszerettetése már gyerekkorban. Mit tehet a szülő, hogy a gyerek megszeresse a könyveket?

Így szerettesd meg a gyerekkel a könyveket

Egyre nehezebb a gyerekeket olvasásra ösztönözni, hiszen a tévé mellett ott a tablet, az okostelefon és a számítógép - legalábbis sokan így tartják. Míg más családoknál teljesen evidens, hogy mindenki olvas. Mit tehet a szülő, hogy a gyerek szeresse a könyveket, később pedig örömét találja az olvasásban?
Munkácsiné Szabó Katalin gyermekkönyvtáros beszélt erről.
Az olvasóvá nevelés feltétele, hogy biztosítsuk a gyermek számára a könyveket - kezdi az alapoknál a gyermekkönyvtáros.
Fontos persze, sőt alapfeltétel a példamutatás, vagyis ha a szülő olvas, akkor a gyerek utánozni fogja, és számára is egyértelmű és természetes lesz az olvasás.
A gyerekek amikor már meg tudnak fogni tárgyakat, akkor könyvet is kaphatnak, persze csak olyat, amit nem sajnálunk. Később kétéves kor körül már tudja, hogy a könyv mire való és könyvként bánik vele, lapozgatja, nézegeti. Ekkor már meg lehet kezdeni az olvasóvá nevelést, de nem az sem mindegy, hogy milyen meséket választunk.
A hároméveseknek állatmeséket és láncmeséket olvassunk, négyéves kortól pedig jöhetnek a novellamesék.
A gyermekkönyvtáros szerint a két-három éveseknek ne olvassunk olyan meséket, amiben gonosz szereplők vannak, ezzel csak később négy-öt évesen találkozzon, amikor már kialakult a kettős tudata, vagyis amikor már tudja mi a különbség valóság és mese között.
Olyan meséket ne olvassunk, amelyek rövidített változatok, inkább várjunk vele addig, amíg felnő hozzá a gyerek.
A jó mese igényes mind nyelvileg, mind illusztráció tekintetében. Változatos a meseszövése, a szereplők követendő minták, és egy jó gyerekkönyvben mindig van humor. Kép nélküli könyv nem gyerekkönyv!
Fontos az is, hogy beszélgessünk, beszéljünk a gyerekhez, mindenféle tevékenység közben. És mindennap meséljünk. Mesével viszont ne büntessünk és ne zsaroljunk, azaz ne mondjuk, hogy nem olvasunk ma, mert rossz volt, és választás elé se állítsuk: tévé vagy meseolvasás.
Olvasni nyugodt körülmények között érdemes, teremtsünk állandó helyet és elegendő időt az olvasásra. Legyünk együtt olvasáskor, senki és semmi másra ne figyeljünk, csak a gyermekre. Legyünk mesemondók, éljük bele magunkat mi is a mesébe, élvezzük az együttlétet.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék