Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így spórolj a rezsin!- 10 egyszerű tipp

Szerző: Terts Mónika

2012. november 21. | Frissítve: 2015. november 12.

Forrás: babaszoba.hu

Nálatok is egész nap megy a mosógép? Este sem kapcsoljátok ki a számítógépet, hifit? Érdemes kicsit változtatni! Összegyűjtöttünk tíz tippet, amellyel faraghatsz a rezsiköltségből.

Villany


- Ugyan a világítás - legalábbis télen - nem a legnagyobb tétel a villanyszámlában, de viszonylag kis ráfordítással lecserélhetjük az összes izzót energiatakarékosra.

- Tegyük természetessé a gyerekek számára is, hogy lekapcsoljuk a lámpát, ha elhagyunk egy helyiséget.

- A készenléti üzemmódú készülékeket, például az összes szórakoztatóelektronikai cuccot lekapcsolhatjuk egy mozdulattal éjszakára, vagy - ha nincs otthon munkaidőben senki, aki használná - akár nappalra is egy közös elosztóba dugva.

- Mivel a legtöbb villanyt a hűtés és a fűtés fogyasztja egy háztartásban, érdemes megfontolni, hogy a hűtőszekrényt, a fagyasztót, a villanysütőt lecseréljük energiatakarékosra, illetve ésszel, ne pedig rutinból használjuk a légkondicionálást, a villanykályhát, a radiátort és a szárítógépet. Tudom, hogy ez utóbbi megkönnyíti az életet kisgyerek mellett, főként télen, de gondoljuk meg, hányszor szükséges valóban a használata, mivel rengeteget fogyaszt, és a ruháknak sem tesz jót. Szintén könnyebb egy kellemes hőmérsékletű lakásban, amikor a gyerekkel otthon vagyunk, és látszólag neki is jobb érzés, de a gyerekorvosok több okból sem ajánlják a klíma használatát.

- Egy kisgyerekes háztartásban nagy fogyasztó még a mosógép is: nem energiaigénye, hanem használatának gyakorisága miatt. Így itt is érdemes minél alacsonyabb fogyasztású készüléket venni.
- Nagy egyszeri költséggel jár ugyan, de a napkollektorok használatával kiiktatható a vízmelegítés energiaigénye.

Mosás - környezettudatosan

Víz

- A víztakarékos vécétartályok a hagyományos társaik vízszükségletének töredékét használják.

- Sokat spórolhatunk, ha fogmosás, borotválkozás és zuhanyozás közben elzárjuk a vizet, amikor nem kell, és nem folyó vízben mosogatunk.

- Ha megszabadulunk a csöpögő csapoktól, jelentős megtakarítást érhetünk el.

- Ha ellátjuk a csaptelepeket perlátorral, ami levegővel keveri a vizet, a kisebb vízsugár is nagyobb hatékonysággal öblít. Legtöbbször különben sem kell teljesen megnyitni a csapot.

- Ugyan kicsi tétel, de a pohárban maradt vizet is a cserepes szobanövényekre önthetjük.

- Tavasztól őszig, ha a fürdetés után a babakádból a vizet vödrökbe, és nem a lefolyóba öntjük, kivihetjük a virágoknak.

- A kertben gyűjtött esővízzel is lehet locsolni.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék