Gyerek

Így segíthetünk a gyereknek, hogy megtapasztalja a hála érzését

A hála érzése, kifejezése nem feltétlenül természetes, magától értetődő dolog - segíteni kell a gyermeket abban, hogy hálás lehessen. A hála szerencsére ugyanis tanulható, és van néhány stratégia, amivel segíthetjük ezt.
2019. Október 16.
Így neveljünk hálás gyereket (Fotó: iStock)

Mutassunk mintát

Mint sok más dolognál, a hálára nevelés esetében is a szülő a gyermek első számú példaképe. Ehhez hitelesen kell bemutatnunk számára a hálát, és minden lehetőséget meg kell találnunk a hála megmutatására. Ezért ne csak beszéljünk a háláról, hanem magunk is legyünk hálásak.

Álljunk ellen a túlzott ajándékozásnak

Nehéz megállni, hogy ne halmozzuk el a gyermeket mindenféle ajándékkal, de jobb, ha nem vásárolunk meg mindent, amit a gyerek megkíván. Állítsunk határozott szabályokat, és tartsuk magunkat ehhez, és a tágabb családnak is mondjuk el, hogy ne vásároljanak meg minden játékot a kicsinek. Így amiket kap, annak jobban tud majd örülni, jobban megbecsüli majd a dolgokat és hálásabb is lesz.

Tanítsuk meg a “köszönömre”

Nagyon fontos, hogy a gyermekünk megtanulja a “köszönöm” szót, lehetőleg minél fiatalabb korában – már akár 3 éves gyermeknél elkezdhetjük ezt. Addig tanítgassuk, amíg már automatikusan nem mondja magától minden olyan helyzetben, ahol ennek helye van. Fontos az is, hogy őszinte legyen a gyerek köszönete, ne ösztönözzük a hamis “köszönömre”, ha valamiért mégsem hálás.

Ne várjuk, hogy hamar szokássá válik

Néha elfeledkezünk arról, hányszor kell tennünk valamit ahhoz, hogy az szokássá váljon. Amikor a “köszönömöt”, a hálát tanítjuk, akkor gyakran kell erre ösztönözni a gyereket, és pozitív megerősítést adnunk neki. A legújabb kutatások szerint 66 napot vesz igénybe, mire valami szokássá válik, legalábbis a felnőttek esetében. Egy 4-5 éves gyereknél ez sokkal hosszabb folyamat lesz!

Tisztelet és udvariasság

Ragaszkodjunk az udvarias modorhoz, akár fiúnk, akár lányunk van, ha tiszteletlen, javítsuk ki, ha durva, avatkozzunk közbe. A tiszteletlen és durva gyerekeket nem kedvelik általában, a “kérem”, “köszönöm” és “elnézést” szavakat pedig minden gyereknek ismernie kell.

Köszönőkártyák

Nagyon kedves szokás, ha a gyermekeinket megtanítjuk köszönőkártyát írni, vagy akár rajzolni, ha kicsik. Ezzel kifejezheti a háláját egy ajándékért a nagyszülőknek, vagy egy egyszerű post-it cetlivel nekünk, ha valami tényleg jólesett nekik.

Vezessünk hálanaplót

A hálanapló egy nagyon pozitív szokás, kutatások bizonyítják, hogy jó érzéssel tölti el azt, aki hasonlót vezet. A gyerekeinknek ezzel is mintát tudunk mutatni, ha felolvassuk nekik időnként, mi magunk miért vagyunk hálásak. Ha pedig elég nagyok hozzá, ők maguk is elkezdhetik a saját naplójuk vezetését.Forrás: psychologytoday.comKapcsolódó írásaink: