Gyerek

Így segíthetsz az ukrán menekülteknek

Ha segíteni szeretnél, akkor erre több lehetőséget is van. Van néhány szabály, amire érdemes figyelned.
2022. Március 01.
Így segíthetsz az ukrán menekülteknek (fotó: Getty Images)

Megdöbbentette és megrázta a világot, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. A magyar határra és Magyarországra folyamatosan érkeznek a menekültek, mozgósításba kezdtek civilek, civil szervezetek, egyházak. A 24.hu összeszedte, hogyan tudunk segíteni, ha szeretnénk.

A Budapest Bike Maffia az Age of Hope-pal közösen szervezkedik, népkonyhát állítanak fel az ukrán határnál, ahol főznek, szendvicseket és teát készítenek a rászorulóknak, akik fóliákat és hálózsákot is kapnak a hideg ellen. Érdemes figyelni az oldalukat, hogy éppen hol, mire van szükség.

A Migration Aid menekülteket segítő szervezet oldalát is érdemes nyomon követni, hogy naprakész segítséget tudjunk nyújtani.

A Magyar Vöröskereszt adománygyűjtést hirdetett a 1359-es vonalat lehet hívni e célból, vagy utalni a 10405004-00026548-00000009-es számlaszámra (a közleménybe írjuk bele: humanitárius válság).

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat –  a 24.hu-nak küldött tájékoztatása szerint –  fölkészítette kelet-magyarországi intézményeit az Ukrajnából érkező menekültek fogadására. Nem nagy létszámú, központi menekülttábort hoznak létre: a máltai intézmények az erre a célra megnyitott helyiségeikben szállásolják majd el az érkezőket.

Közölték azt is, hogy tudomásuk szerint az eddig Magyarországra érkezők az itt élő rokonaiknál, hozzátartozóiknál kaptak szállást. A 11784009-20200776 számlaszámon várják az adományokat, illetve az Adományozz.hu oldalon vagy a 1350-es vonalon.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezetet is lehet támogatni ezen az oldalon (utalni is lehet, itt vannak a számlaszámok; valamint a 1353-as adományvonal is hívható).

A Baptista Szeretetszolgálat pénzgyűjtő akciójába a 1355-ös adományvonal hívásával (300 forinttal) vagy a 10918001-55555555-55555555-os számlaszámra utalva (Ukrajna közleménnyel) tudunk csatlakozni, sőt egy külön weboldalon is lehetőségünk van rá. Már eljuttattak 3,5 millió forintnyi gyorssegélyt a kárpátaljai partnereknek, a dunántúli központból pedig élelmiszert és egyéb segélyeket csoportosítottak át keletre.

A Magyar Református Szeretetszolgálat nemzeti összefogást hirdetett Ukrajnáért, már útnak is indítottak 800 kilónyi élelmiszersegélyt Beregszászba. Néhány menekültnek szállást is tudnak nyújtani, de várják az adományokat is a 1358-as vonalra, a vonatkozó weboldalon vagy a 10702019-85008898-51100005 számlaszámra (közlemény: Nemzeti Összefogás).

Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF is a terepen van, azt írják, 7,5 millió ukrán gyerek van most veszélyben. A weboldalon lehet pénzügyi segítséget nyújtani, hogy egészségügyi csapatokat küldjenek, élelmet, vizet, ruhát juttassanak a menekülteknek, akik sátrak, matracok, takarók védelmében húzhassák meg magukat.

A Katolikus Karitász – Caritas Hungarica pénzt gyűjt, a 1356-os adományvonalon lehet 500 forintokat adományozni, esetleg a Karitasz.hu oldalon.

A Krisna-hívők is megkezdik a menekültek étkeztetését, a programot mi is támogathatjuk az Ételt az Életért Alapítvány számlaszámára való utalással (10300002-10631840-49020019), az adományvonal felhívásával (a száma: 13600, ezen a 33-as kódot kell beütni) pedig bruttó 500 forintot juttathatunk a krisnásoknak.

A Facebookon csoportok is alakultak már, például a Segítségnyújtás (Ukrajna) Допомога українцям nevű csoportban az egész országban gyűjtik a segélyeket. Ők egy táblázatban is összefoglalták a felajánlásokat. A Magyar-Ukrán határhelyzet csoport is átalakulóban van, itt az aktuális átkelési lehetőségek mellett szintén feltűnt már a segítő szándék.

Érdemes nyomon követni az önkormányzatok oldalait, mert ők is szerveznek adománygyűjtő akciókat.

Végül álljon itt a rászorulóknak rendszeresen főző Heti Betevő adományozási kisokosa:

1. Informálódjatok! Nézzetek utána, hogy a helyszínen dolgozók pontosan mit kérnek. Lehet, hogy 100 konzerv helyett egyetlen matrac többet ér!

2. Most ne adjatok játékokat, könyveket, plüssöket, ruhákat, hacsak nem kifejezetten kérik! A krízisek első pár napjában ezeket nem tudják hova tenni sem a segítő szervezetek, sem az adományozottak. Pár hét/hónap múlva viszont majd ezek is jól fognak jönni, addig tegyétek el őket!

3. Ha valahol ruhát kérnek, azt adjátok pontosan, amire szükségük van! Ha télikabát kell, a nyári ruha nem segítség, csak nyűg, amivel a segítő szervezeteknek törődniük kell. Ezek is jól jönnek majd nemsokára, addig is az a legnagyobb segítség, ha tároljátok őket a megfelelő pillanatig!

4. Ételből mindenképp tartósélelmiszert küldjetek és olyat, amit el lehet fogyasztani önmagában is, például konzerv, csokoládé, energiaszelet. A száraztészta és az olaj ugyan nem romlik, viszont konyha nélkül mit sem ér! (Kivéve, ha kifejezetten azt kérik! Ha felállítanak egy megfelelő konyhát, akkor ezek is mehetnek, de itt jön képbe az 1. pont!)

5. Ne adjatok tampont, kelyhet, viszont küldjetek betétet, pelenkát! Ezekben a helyzetekben a nők és a gyerekek különösen kiszolgáltatottak, mert ilyen alapeszközökhöz nem tudnak hozzájutni. A tampont és a kelyhet viszont nem lehet higiénikusan cserélni tábori körülmények között, így a betétet válasszátok!

6. Gyógyszert, orvosi segédeszközt (géz, fásli, stb.) csak bontatlanul adjatok! Ezeknek a sterilitása, felhasználási ideje, tárolása különösen fontos.

7. Minden textilfélét (kabát, takaró, párna) mossatok ki, mielőtt odaadjátok!

8. Ha valahol adománystop van, azt tartsátok be! A hasonló krízishelyzetekben sem az önkormányzatok, sem a segélyszervezetek nincsenek felkészülve azonnal nagy mennyiségű adomány tárolására. Ezeket ki kell alakítani. Ha ma nem tudjátok elvinni, pár nap múlva lesz helye!

9. Mindig hallgassatok a segítő szervezetekre, akiknek van tapasztalatuk az adományozás koordinációjában! Fontos, hogy krízishelyzetekben szervezetten érkezzen a segítség, hogy eljusson oda, ahol a legnagyobb szükség van rá!

+1. ALAPSZABÁLY ÉS TALÁN A LEGFONTOSABB: Csak olyan dolgot adjatok, amit ti is megennétek/felvennétek/használnátok. Ezek az emberek pár napja még pontosan úgy éltek mint te vagy én. A méltóság számít! Mindenki kerülhet ilyen helyzetbe!

Forrás: 24.hu