Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így nyerhető meg jó eséllyel a kő-papír-olló játék

Szerző: Babaszoba.hu

2016. március 24. | Frissítve: 2017. március 10.

Forrás: MediPress

A kő-papír-olló az egyik legjobb, legegyszerűbb, eszköz nélkül, bárhol játszható játék. Vajon mi alapján választanak a 3 elem közül az emberek? Hogyan nyerhető meg a játék?

Kő, papír, olló!


Számos ember akad, aki különleges stratégiát fejleszt ki a kő-papír-olló játékhoz, hogy biztosan nyerjen. Kiderült azonban, hogy a legtöbb játékos nem ragaszkodik egy konkrét tervhez, hanem egész egyszerűen irracionális döntést hoz: a legtöbbször például ugyanazt választja, ami egyszer korábban már győztes volt.
A játék során mindegyik elemnek azonos a státusza, az volna tehát a logikus, ha mindegyiket egyforma arányban használnánk: a szakemberek szerint minden más metódus irracionális. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a többség hiába alkotott stratégiát, jó eséllyel a következő lépése irracionális döntésen fog alapulni. Emellett a statisztika is beszédes: a győztesnek elég a papírt választania, mert a legtöbb ember a kő mellett voksol.
A legtöbb ember úgy játszik kő-papír-ollót, hogy ha egy körben győzött, a következő körben megtartja a győztes elemet. Ezután, ha veszít, csak akkor változtatja meg a sablont, a győztes elem tehát akár többször is ismétlődhet. Érdekesség, hogy noha az elemeknek nagyjából hasonló gyakorisággal véletlenül kellene ismétlődniük, még mindig a kő a fő kedvenc.
"A kő-papír-olló játék azért fontos, mert így a racionális emberi döntés alapjait összevethetjük a gyakorlattal. Ami aggasztó, az tulajdonképpen az, hogy egy vesztességet követően az emberek nagyobb valószínűséggel hoznak irracionális döntéseket" - mondja Dr. Ben Dyson, University of Sussex pszichológia professzora.
A kutatás a Scientific Reports című szaklapban jelent meg.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék