Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így nevelj optimista gyereket

Szerző: Babaszoba.hu

2019. december 2. | Frissítve: 2021. május 4.

Forrás: babaszoba.hu

Hajlamosak vagyunk a pesszimizmusra, de a szülők sokat tehetnek annak érdekében, hogy ösztönözzék és erősítsék gyermekeik (és persze önmaguk) optimizmusát.

Így nevelj optimista gyereket (fotó: iStock)

Ne panaszkodj annyit

A számítógép mindig lefagy, már megint esik, dugó van az úton - az életben vannak bosszantó dolgok. Ha mindig csak ezeket vesszük észre és a gyerek előtt sokszor csak ezekről a bosszantó, a napunkat megkeserítő körülményekről beszélünk, akkor nem jó mintával szolgálunk. Várjuk meg, hogy a gyerekek lefeküdjenek, és akkor ventiláljunk ezekről a párunknak.
Próbáljunk meg kevesebbet panaszkodni és vegyük észre a jó dolgokat. Nem mindegy melyik aspektust látjuk meg, és melyikre hívjuk fel a gyerek figyelmét. Ha kedves volt a kiszolgálás, de nem volt elég meleg a sült krumpli, akkor fókuszáljunk inkább a kiszolgálás minőségére. Nem mindegy mit hangsúlyozunk ki egy helyzetből.

Ne legyen annyi rossz hír

A világ tele van rossz hírrel, drámákkal, napi szintű tragédiákkal. Mi felnőttek, kontextusba tudjuk helyezni azt a rengeteg hírt, amikkel napi szinten találkozunk, de a gyerekek nem. Minél kevesebb hírrel találkozik annál jobb, de ha már találkozik velük, akkor nekünk, szülőknek kell segítenünk abban, hogy megértsék és feldolgozzák.

Az optimizmus nem a hamis reményről szól

Az optimizmus nem arról szól, hogy pozitívak vagyunk, sokkal inkább reális gondolkodást takar, legalábbis Tamar Chansky, gyermekpszichológus szerint. Ha pl. új helyre költözünk, akkor kimondhatjuk a nyilvánvalót, hogy kihívás új barátokat szerezni, de a panaszkodás vagy a félelem helyett aktív lépéseket kell tennünk azért, hogy a dolgok működni tudjanak. Minden rendben lesz, de ehhez tenni is kell érte.

Ösztönözzük a gyerek függetlenségét

Az egyik legnehezebb dolog szülőként, hogy szabadon engedjük a gyerekünket. Amikor kicsik mindenben ránk támaszkodnak, de lassan már nem igénylik a segítségünket, önállóvá válnak. Ez így természetes, de ehhez szükség van arra, hogy ösztönözzük őket arra, hogy kockázatot vállaljanak. Minél több olyan helyzetet teremtünk, amikor hagyjuk, hogy egyedül is próbálkozzon, annál nagyobb lesz az önbizalma, ez pedig az optimizmusát is erősíti.
(Cikk forrása: lifehacker.com)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék