Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így nevelhetsz önzetlen ovist!

Szerző: Babaszoba.hu

2013. szeptember 5. | Frissítve: 2017. május 10.

Forrás: Medipress

A szülők állandó küzdelmet folytatnak azért, hogy rávegyék gyermekeiket játékaik megosztására. Az biztos, hogy a kényszer soha nem segít.

Egy új kutatás szerint, ha megadják a gyerekeknek a választási lehetőséget abban, hogy megosszák-e játékaikat másokkal, a jövőben nagyobb eséllyel adják oda játékaikat társaiknak.
Nadia Chernyak és Tamar Kushnir, a Cornell Egyetem kutatói a Psychological Science szaklapban publikált írásukban kimutatták, hogy ha nehéz választás lehetősége elé állítják a gyerekeket, attól kedvezőbb fényben látják önmagukat. Ha olyan emberként látják magukat, akik szeretik megosztani saját tulajdonukat másokkal, attól nagyobb valószínűséggel viselkednek proszociális módon a későbbiekben.
A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a játékaik megosztásáért adott jutalom visszafelé sülhet el. A gyerekek olyan embernek látják magukat, akik nem szívesen osztják meg tárgyaikat másokkal, mivel ehhez jutalmazásra volt szükség. Mivel nem tekintik magukat "megosztónak", a jövőben kisebb eséllyel osztják meg játékaikat.

Neveljünk önzetlen ovisokat!


Kísérletükben a kutatók 3-5 éves gyerekeknek mutatták be Doggie-t, a szomorú kutyát. A gyerekek egy részét nehéz választás elé állították: megoszthatták egy értékes matricájukat vele, vagy megtarthatták a matricát maguknak. A második csoportba tartozó gyerekeket könnyű választás elé állították a megosztás és a matrica elajándékozása között, a harmadik csoport tagjaitól pedig megkövetelték, hogy megosszák matricájukat.
Később a gyerekeket egy másik szomorú kutyának, Ellie-nek mutatták be. Ezúttal választhattak hány darab matricát osztanak meg vele három közül. Azok, akik Doggie-val nehéz választás előtt álltak, több matricát osztottak meg Ellie-vel. A másik két csoportba tartozó gyerekek viszont kevesebb matricát osztottak meg Ellie-vel.
"Miután a gyerekek nehéz döntést hoztak arról, hogy lemondjanak-e valamiről mások kedvéért, a későbbiekben nagylelkűbben, nem pedig irigyebben viselkedtek" - összegezte Chernyak.
Babaszoba: Az önzetlenséget mint annyi minden mást is, a gyerek a körülötte lévő mintákon keresztül sajátítja el. Ha csak a szavak szintjén jelenik meg a szülők oldaláról egyfajta elvárásként, de ők maguk nem viselkednek önzetlenül a mindennapok során, akkor csak üres frázis marad és semmilyen súllyal nem bír. A szidás, büntetés, jutalmazás ebben az esetben sem célravezető hosszútávon, hiszen nem az önzetlenségéért magáért (a jót cselekedtem érzéséért), hanem a szülői reakcióért lesz önző vagy éppen önzetlen a gyerek, belső motiváció és meggyőződés nélkül.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék