Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így nevelhetsz önállóbb gyereket!

Szerző: Babaszoba.hu

2019. szeptember 22. | Frissítve: 2021. január 17.

Forrás: babaszoba.hu

A szülők többsége azt szeretné, hogy a gyermekük kreatív, önálló gondolkodásra képes és jó problémamegoldó legyen. De hogyan taníthatjuk meg a gyerekeknek ezeket a képességeket?

Kérdezd többet!

Amíg kicsi a gyermekünk, rengeteg utasítást adunk nekik és állandóan elmondjuk nekik, mit hogyan csináljanak. Minél idősebb egy gyerek, annál gyakoribb, hogy irányítjuk őket, anélkül, hogy elmondanánk, mit kellene tenniük.
Hogyan lesz önállóbb a gyerek?
Fotó: iStock
Ez persze szülőként nem könnyű feladat, hiszen könnyen türelmetlenné válhatunk, vagy éppen "megsajnálhatjuk" a gyereket, esetleg az utasításokkal próbáljuk elkerülni a veszekedést vagy kiabálást. De ha többet kérdezel tőlük, ők is azt érezhetik, hogy jobban kontrollálják az életüket. Ahelyett, hogy azt mondanád, itt az ideje megírni a házi feladatot, kérdezd azt, mikor állsz neki a házi feladatnak? Ha pedig a gyereked kérdez tőled, válaszolj kérdéssel!

Hagyd, hogy ő alakítson ki magának rendszert!

Az életünket teljesen átszövik a szabályok és a rendszerek. Természetesen, a megfelelő rutin rengeteget segíthet, hiszen nem kell gondolkodunk a következő lépésen, pontosan tudjuk, hogy mit kell csinálnunk a reggeli vagy esti készülődés után. Azonban ezeknek a rendszereknek és szabályoknak a többségét a felnőttek, a szülők találják ki. Azonban a gyerekeknek is feltehetnénk a kérdést: milyen módszerrel tudnánk gyorsabban elkészülni reggel? Milyen rutin vagy táblázat segítene, hogy könnyebben menjen a leckeírás? Ezzel a módszerrel nemcsak önállóságra, de innovatív gondolkodásra is megtaníthatjuk a gyerekeket, ráadásul segíthetünk nekik lehetőségként tekinteni a mindennapos kihívásokat, nem pedig nehézségként.  
Ha a gyerek kitalál valamilyen rendszert, ne azonnal a hibák keresésével kezdjük! Hagyjunk egy kis időt a kísérletezésre, és hogy a gyerek maga jöjjön rá az esetleges hibákra. Kérdezzünk tőle sokat: tetszik, ahogyan működik a terved? Mivel vagy elégedett? Min változtatnál? 

Még több játék

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, a gyerekek számára a játék az elsődleges és legfontosabb fejlesztő "eszköz". Ez az életkortól független, a kis óvodásnak legalább annyira szüksége van a játékra, mint egy kamasznak (sőt a felnőtteknek is jót tenne, ha többet játszhatnának szabadon). Természetesen, a különóráknak és fejlesztő foglalkozásoknak is megvan a maga haszna, de inkább a játékon legyen a hangsúly, ne pedig ezeken a programokon. A gyerekünk is többet tanulhat, ha közösen vacsorát főzünk, beszélgetünk, elpakolunk és társasjátékozunk, mint ha egyik helyről rohannánk a másikra, és a vacsora is csak egy gyorsan bekapott szendvics lenne...
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék