Gyerek

Így nem teszi majd tönkre az ételmérgezés az ünnepeket

Az ételmérgezés soha nem jön jókor, de az ünnepnapokkor különösen rossz, amikor még ügyeletes orvost is nehezebben találunk. Ezért érdemes megtenni a lehető legtöbbet azért, hogy megússzuk.
2019. December 17.
Így nem teszi majd tönkre az ételmérgezés az ünnepeket (Fotó: iStock)

Ne együnk nyers tésztát

A legtöbben tudják, hogy a nyers tésztát kerülni kell, hiszen könnyen szalmonellafertőzés lehet a kóstolás vége, ha esetleg a tojás fertőzött volt. Azonban a liszt is lehet veszélyes, hiszen ez is terjeszthet E. coli vagy szalmonella fertőzést ha szennyezett. Mivel csomagolás előtt a lisztet nem hőkezelik, a nyers tészta okozhat panaszokat. Ugyan kicsi az esélye, hogy ha véletlenül lenyaljuk a kanálról a nyers tésztát, annak kórházi kezelés lesz a vége, de a szakértők szerint nem éri meg kockáztatni.

Erre figyeljünk az ételek tárolásakor

Az ünnepi menü megtervezésekor hajlamosak vagyunk arra, hogy túl sok ételt vásároljunk – aminek nem biztos, hogy lesz helye a hűtőben. Érdemes még a bevásárlás előtt egy alapos hűtőszekrény tisztítással és szelektálással kezdeni, majd bevásárló listát készíteni, és ahhoz tartani magunkat. A romlandóknak mindenképpen helyet kell biztosítani a hűtőben, nem elég ezeket a spájzba vagy a teraszra kitenni a hidegre. Azokat az élelmiszereket, amik igénylik a hűtőben való tárolást, nem szabad két óránál tovább előhagyni. A keresztszennyeződés elkerülése végett a nyers húst pedig érdemes egy külön polcon tárolni a többi élelmiszertől.

Így lesz biztonságos a hús

A nyers, fagyasztott húst a legjobb a hűtőszekrényben kiolvasztani, nem a konyhapulton. Ha hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, az lehetővé teszi a baktériumok szaporodását, és így betegségeket is terjeszthet. Minden olyan konyhai eszközt, amely érintkezett a nyers hússal, mint az edények, vágódeszkák, kések, öblítsük el forró, szappanos vízzel, mielőtt ismét használjuk ezeket. Ha elérkezett a tálalás, a kész ételeket soha ne hagyjuk szobahőmérsékleten 2 óránál tovább.

Tartsuk tisztán a kezünket és a munkafelületeket

Bár a gyerekeknek szórakoztató lehet, ha segítenek a konyhában, még az általuk okozott felfordulás közepette is igyekezzünk rendszeresen letakarítani a munkafelületet. Nagyon fontos, hogy bárki, aki segít az ételkészítésben, mosson alaposan kezet szappannal és meleg vízzel. Ha kiömlik a liszt, a tojás, vagy bármi más élelmiszer a munkafelületre, azonnal takarítsuk fel – így egyrészt a konyhai is tiszta marad, másrészt csökkentjük a fertőzések kockázatát.

Tartsuk meg az élelmiszerek csomagolását egy időre

Ha kitöltjük dobozokba az egyes ételeket, akkor is érdemes egy ideig tárolni a csomagolásukat, hogy ha esetleg termékvisszahívás történik, akkor tudjuk, hogy az adott termék érintett-e. Mielőtt újonnan vásárolt termékkel töltenénk fel egy tárolót, fogyasszuk el belőle a régit, és alaposan öblítsük el meleg, szappanos vízzel.

Figyeljünk a termékvisszahívásokra

Viszonylag gyakori, hogy bizonyos élelmiszereknél fertőzést találnak, és ilyenkor visszahívják ezeket a termékeket. Az ünnepek alatt is érdemes odafigyelni a hírekre, hogy azonnal értesüljünk, ha valamivel probléma akadt.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: