Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így nem teszi majd tönkre az ételmérgezés az ünnepeket

Szerző: Babaszoba.hu

2019. december 17.

Forrás: babaszoba.hu

Az ételmérgezés soha nem jön jókor, de az ünnepnapokkor különösen rossz, amikor még ügyeletes orvost is nehezebben találunk. Ezért érdemes megtenni a lehető legtöbbet azért, hogy megússzuk.

Így nem teszi majd tönkre az ételmérgezés az ünnepeket (Fotó: iStock)

Ne együnk nyers tésztát

A legtöbben tudják, hogy a nyers tésztát kerülni kell, hiszen könnyen szalmonellafertőzés lehet a kóstolás vége, ha esetleg a tojás fertőzött volt. Azonban a liszt is lehet veszélyes, hiszen ez is terjeszthet E. coli vagy szalmonella fertőzést ha szennyezett. Mivel csomagolás előtt a lisztet nem hőkezelik, a nyers tészta okozhat panaszokat. Ugyan kicsi az esélye, hogy ha véletlenül lenyaljuk a kanálról a nyers tésztát, annak kórházi kezelés lesz a vége, de a szakértők szerint nem éri meg kockáztatni.

Erre figyeljünk az ételek tárolásakor

Az ünnepi menü megtervezésekor hajlamosak vagyunk arra, hogy túl sok ételt vásároljunk - aminek nem biztos, hogy lesz helye a hűtőben. Érdemes még a bevásárlás előtt egy alapos hűtőszekrény tisztítással és szelektálással kezdeni, majd bevásárló listát készíteni, és ahhoz tartani magunkat. A romlandóknak mindenképpen helyet kell biztosítani a hűtőben, nem elég ezeket a spájzba vagy a teraszra kitenni a hidegre. Azokat az élelmiszereket, amik igénylik a hűtőben való tárolást, nem szabad két óránál tovább előhagyni. A keresztszennyeződés elkerülése végett a nyers húst pedig érdemes egy külön polcon tárolni a többi élelmiszertől.

Így lesz biztonságos a hús

A nyers, fagyasztott húst a legjobb a hűtőszekrényben kiolvasztani, nem a konyhapulton. Ha hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, az lehetővé teszi a baktériumok szaporodását, és így betegségeket is terjeszthet. Minden olyan konyhai eszközt, amely érintkezett a nyers hússal, mint az edények, vágódeszkák, kések, öblítsük el forró, szappanos vízzel, mielőtt ismét használjuk ezeket. Ha elérkezett a tálalás, a kész ételeket soha ne hagyjuk szobahőmérsékleten 2 óránál tovább.

Tartsuk tisztán a kezünket és a munkafelületeket

Bár a gyerekeknek szórakoztató lehet, ha segítenek a konyhában, még az általuk okozott felfordulás közepette is igyekezzünk rendszeresen letakarítani a munkafelületet. Nagyon fontos, hogy bárki, aki segít az ételkészítésben, mosson alaposan kezet szappannal és meleg vízzel. Ha kiömlik a liszt, a tojás, vagy bármi más élelmiszer a munkafelületre, azonnal takarítsuk fel - így egyrészt a konyhai is tiszta marad, másrészt csökkentjük a fertőzések kockázatát.

Tartsuk meg az élelmiszerek csomagolását egy időre

Ha kitöltjük dobozokba az egyes ételeket, akkor is érdemes egy ideig tárolni a csomagolásukat, hogy ha esetleg termékvisszahívás történik, akkor tudjuk, hogy az adott termék érintett-e. Mielőtt újonnan vásárolt termékkel töltenénk fel egy tárolót, fogyasszuk el belőle a régit, és alaposan öblítsük el meleg, szappanos vízzel.

Figyeljünk a termékvisszahívásokra

Viszonylag gyakori, hogy bizonyos élelmiszereknél fertőzést találnak, és ilyenkor visszahívják ezeket a termékeket. Az ünnepek alatt is érdemes odafigyelni a hírekre, hogy azonnal értesüljünk, ha valamivel probléma akadt.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék