Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így motiválhatod a gyereket (megvesztegetés nélkül)

Szerző: Babaszoba.hu

2017. március 8. | Frissítve: 2018. június 1.

Forrás: babaszoba.hu

A gyerekek sokszor nehéz feladat elé állítják a szüleiket, különösen akkor, ha valami olyasmit várnak el tőlük, amihez épp semmi kedvük. Hogyan vedd rá, hogy megtegye, amire kéred?

Ha motiválni szeretnéd, mutass példát


A WebMD tippjei neked is segíteni fognak, ha elakadtál, legyen szó akár a zöldségevésről, a házimunkáról vagy a lustaságról.

Mutass példát

Szeretnéd, ha a gyermeked megenné a zöldséget? Akkor egyél zöldséget! A példamutatást nem lehet elég korán kezdeni. A gyerekek szeretik utánozni a szüleiket, különösen fiatal korukban. Állj ellen a késztetésnek, hogy valamilyen játékkal vagy édességgel vesztegesd meg a gyermekedet, mert ezzel egészségtelen szokásokat alakítasz ki nála.

Az együtt töltött idő legyen a jutalom

A videójátékozás vagy tévénézés helyett (vagy bármi olyan elfoglaltság helyett, amikor csak egy helyben ül a gyermeked) az együtt töltött idő legyen a jutalom. Menjetek el minigolfozni. Vagy biciklizni. Vagy hagyd, hogy ő döntse el, milyen aktív játékkal töltsétek el a szabadidőtöket.
Miért jó ez? A gyerekek vágynak a figyelemre, különösen, ha testvéreik is vannak. Ne becsüld alá az együtt töltött idő jelentőségét, még tinédzser korban is sokat jelent a gyerekeknek, ha a szüleik csak velük foglalkoznak.

Ne használd az ételt jutalmazásra

Ha édességgel és gyorsétellel jutalmazod a gyermeked, azzal egy nagyon egészségtelen szokást rögzítesz. Így ha későbbi élete során valamilyen jutalomra vágyik majd, ezekhez az egészségtelen ételekhez fog nyúlni, ami pedig mértéktelen evéshez és egészségtelen életformához vezet majd.
Óvatosan a tiltással is. Egy olyan egyszerű kijelentés, mint a "Te nem ehetsz jégkrémet!" is veszélyes lehet. A tiltott étel mindig vonzóbb lesz számára.

Az erőfeszítését is dicsérd, ne csak az eredményt

A gyerekeknek szükségük van az elismerésre. Ha motiválni szeretnéd, dicsérd őt bátran, de soha ne csak a végeredményt. Amikor büszkén megmutatja neked, mit rajzolt, ne csak azt mondd: "nagyon szép rajz", hanem dicsérd meg, milyen keményen dolgozott rajta.
Ha épp most tanul meg focizni, mondd el neki, milyen büszke vagy rá, amiért ilyen ügyesen gyakorolja a rúgásokat és milyen keményen edz. Ne arra figyelj, nyer vagy veszít-e végül a játékban.

Maradj higgadt és ne kiabálj

Ha valamire rá szeretnéd venni a gyermekedet vagy épp fegyelmezed őt, maradj higgadt. A gyerekek úgy tanulják meg a saját érzelmeiket is kezelni, hogy a te viselkedésed figyelik. Légy tömör és világos.
1. Mondd el, mit kell tennie.
2. Mondd el, mikorra kell megtennie ezt a dolgot.
3. Magyarázd el neki a következményeket, mi lesz, ha nem teszi meg, amire kéred.
4. Ragaszkodj az álláspontodhoz, ne egyezkedj vele.

Szerettesd meg vele a mozgást

Ha szeretnéd, hogy többet mozogjon, mutasd meg neki, milyen élvezetes is a testmozgás. Mozogjatok együtt. Menjetek el együtt biciklizni vagy teniszezni, utána pedig mondd el neki, mit érzel. Ezzel arra ösztönzöd, hogy ő is észrevegye ugyanezeket a változásokat magán. Ideális esetben egy gyerek naponta legalább egy órát mozog.

Szerezz be egy lépésszámlálót

Még mindig nem tudod rávenni, hogy mozogjon? Szerezz be egy lépésszámlálót. Sőt, vegyél a család minden tagjának és tűzzetek ki egy közös célt. Aztán minden nap jegyezzétek fel egy táblázatba, ki hány lépést tett meg. A táblázatot ragaszd a hűtőre, hogy mindenki láthassa. Nem kell jutalom a heti győztesnek. Ez a kis barátságos verseny arra fogja ösztönözni a gyermekedet, hogy mozogjon.

Inspirálódjatok: nézzetek másokat

A gyerekek szívesen figyelik az embereket. Használd ki ezt az előnyt, ha arról van szó, hogy mozgásra szeretnéd bírni a gyermekedet. Menjetek el egy balett előadásra. Vagy egy focimeccsre. Ez lehet, hogy mindennél jobban fogja motiválni őt. Miután megnéztétek, mások hogyan mozognak, menjetek el közösen focizni.

Találjátok ki, mit főzzetek

Szeretnéd, ha a gyereked többféle zöldséget is enne? Menjetek el egy szupermarketbe, ahol még soha nem voltatok, és engedd, hogy ő válassza ki, melyik zöldség tetszik neki. Otthon pedig keress olyan receptet, amiben az a zöldség is szerepel.
Ha idősebb, kamasz gyermeked van, engedd, hogy ő készítsen el egy olyan egészséges vacsorát, aminek a receptjét egy főzőshowban látta. Ha ő döntheti el, mit egyetek, akkor biztos lehetsz abban, hogy enni is fog belőle.

Adj neki választási lehetőséget, persze csak ésszel

Ahelyett, hogy egy dologra utasítanád a gyermekedet, adj neki választási lehetőséget. Kérdezd meg, hogy most akarja megcsinálni a házimunkát vagy csak néhány perc múlva. Kérdezd meg, hogy a szemetet szeretné-e inkább kivinni vagy a mosogatógépet kipakolni.
A gyerekek akkor ellenkeznek leginkább, ha úgy érzik, nincs irányítás. Ha következetes vagy, és érzi a gyermeked, mit lehet és mit nem, az nagy segítség neki. Ha választási lehetőséget biztosítasz a számára, azzal hosszú távon is jót teszel, mert így megtanulja, hogyan hozzon jó döntéseket a későbbiekben is.
Ezek is érdekelhetnek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék