Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így lesz jobb a szülő-nagyszülő kapcsolat

Szerző: Babaszoba.hu

2019. június 24. | Frissítve: 2021. július 4.

Forrás: Index.hu

A jó nagyszülőség egyik titka, hogy a nagyszülő képes legyen egyet hátralépni. De nem csak ez. Hiánypótló könyv egy gyakorló nagymama-pszichológustól.

Az Index hívja fel a figyelmet a Nagyszülők a kispadon? c. könyvre, amelyet L. Stipkovits Erika klinikai szakpszichológus és gyakorló nagymama írt. A könyv arra keresi és találja meg a választ, hogy milyen a jó szülő-nagyszülő viszony, kinek, hogyan kéne kezelnie a konfliktusokat ahhoz, hogy mindenki szeme fénye, a gyerek a lehető legjobban legyen.
Így lesz jobb a szülő-nagyszülő kapcsolat
Először is konfliktusok minden kapcsolatban vannak, így a szülő-nagyszülő viszonylatban is, ezzel nincs is önmagában semmi baj. A baj az, ha meg akarjuk úszni a konfliktusokat, vagy ha a felek pfujolnak egymásra, vagy éppen az, ha a nagyszülőt cseppet sem érdekli, hogy a szülő milyen elvek mentén szeretné nevelni a gyerekét és, ha a konfliktusok játszmázásra tanítják meg a gyereket.
A szerző a nagyszülői létre inkább fejlődési lehetőségként tekint, mert "önmagunk és szeretteink jobb megismerésével, az unokánkra való tudatos odafigyeléssel és elfogadásával tehetünk a legtöbbet az unokáinkért".
L. Stipkovits Erika a nagyszülőséghez kapcsolódó tévhiteket is sorra veszi és lerombolja a mítoszokat. Tévhit például az, hogy:
  • a nagyszülők azt gondolják, köztük és az unoka között természetszerűen adott a kötődés,
  • a nagyszülő dolga a kényeztetés,
  • az unokával töltött minőségi idő, a rá szánt érdeklődő figyelem pótolható ajándékokkal,
  • azért, mert valaki felnevelt x gyereket, automatikusan jó nagyszülővé válik,
  • majd jól fog menni az egész nagyszülősdi, ha a nagyszülő nem fogadja el, hogy a gyereke bizony felnőtt.
Fontos problémát érint a könyv annak a tipikusnak nevezhető helyzetnek a bemutatásával, amikor a nagyszülő fittyet hány a szülők nevelési elveire és például olyan dolgot is megvesz az unokának, amit a szülei tiltanak, csokit ad neki, pedig a szülők ezt ellenzik. A pszichológus-nagymama szerint a szülőnek érdemes meghatároznia azokat az alapvető szabályokat, amikhez az unoka érdekében ragaszkodni szeretne.
"A nagyszülők dolga pedig az, hogy ezt tartsák tiszteletben, mert a bizalom és egymás igényeinek a tisztelete a legfontosabb." Nagyon fontos az is, hogy a szülők tegyék egyértelművé a nagyszülők és az unoka felé is, hogy a szülő-gyerek-nagyszülő kapcsolatban ők az irányítók.
Bár roskadoznak a könyvesboltok polcai a különféle gyereknevelési könyvektől, szülőségről szóló irodalmaktól, nagyszülőkről szóló könyvet alig vagy egyáltalán nem találni. Pláne olyat nem, ami hitelesen, könnyedén és megoldási javaslatokkal szolgál a bonyolult szülő-nagyszülő kapcsolatban.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék