Gyerek

Így lehet ellenállóbb a gyermek a tudomány szerint

Mindannyian szeretnénk könnyedén talpra állni a kihívások után - van, akinek ez könnyebben megy, és van, akinek nehezebben. Ez a gyerekeknél is hasonlóan működik.
2020. Szeptember 11.
Így lehet ellenállóbb a gyermek a tudomány szerint (Fotó: Getty Images)

Maureen Healy, a Psychology Today szerzője összegyűjtötte, a tudomány szerint miként lehet ellenállóbb, rugalmasabb a gyermek – és természetesen akár a szülők maguk is.

Kapcsolatok

Dr. Suniya S. Luthar, sebezhetőséggel és ellenálló képességgel foglalkozó kutató szerint az ellenálló képességet a kapcsolatok alapozzák meg. Egy erős támogató rendszer, akikben a gyermek megbízhat, mint a szülők, a barátok, a tanárok, az ellenálló képesség első számú előrejelzője. Nem arra van szükség, hogy számos barátja, kapcsolata legyen valakinek, hanem az, hogy baj esetén tudjon keresni valakit, akiben megbízhat, és aki segíthet neki.

Összpontosítás arra, mit kontrollálhatnak

A Harvard Egyetem Gyermekfejlesztő Központja (Harvard University’s Center on the Developing Child) megállapította, hogy a rugalmas gyermekeknél kialakul az “önhatékonyság és az érzékelt kontroll képessége”. Tehát az ellenállóbb gyerekek arra koncentrálnak, min változtathatnak, és elfogadják, amin nem tudnak (a cikk példája alapján a jelenlegi járvány elhúzódásának idején). Így lehet, hogy csalódott lesz valami miatt, amit nem tud változtatni, de mégis arra tud összpontosítani, amit képes irányítani.

Konstruktív játékok

Egy, a Lego által finanszírozott kutatás megállapította, hogy a játék azáltal, hogy az egész agyat stimulálja, hatékonyan tartja fenn és fejleszti a szociális és érzelmi készségeket, amelyek a kihívást jelentő körülmények kezeléséhez szükségesek, illetve a rugalmasságot és a kreativitást az ezekhez való alkalmazkodáshoz. Azok a gyerekek, akik bele tudnak merülni egy játékba, hobbiba, valamilyen kreatív dologba, megtanulhatják, hogy azáltal, hogy hibát követnek, kudarcot vallanak, hogyan tartsanak ki, fejlesszék képességeiket.

Optimizmus

Keith Bellizzi, emberi fejlődéssel foglalkozó professzor szerint a kutatások azt mutatják, amikor a rugalmas emberek valamilyen nehézséggel néznek szembe, a stressz közepette is a jót keresik. Ha képesek látni a kihívásokat és a tényeket, de tudatosan azt választják, hogy a jót keresik a helyzetben, az az optimizmus. Nem meglepő, hogy ez összefüggésben van az ellenálló képességgel.

Segíteni másoknak

Dr. David Brooks, a Harvard Orvosi Iskola (Harvard Medical School) professzora szerint egy másik mód, amivel a szülők segíthetik a gyermekek ellenálló képességének fejlődését, ha lehetőséget biztosítanak, hogy segítsenek másoknak. Amikor ugyanis az “én” helyett a “mi”-re kezdünk összpontosítani, és arra, hogyan tudunk pozitív változást hozni másoknak, máris jobbnak tűnnek a dolgok.Forrás: psychologytoday.com