Gyerek

Így készítsd fel a gyereket az ovira

Sok szülőben felmerül a kérdés, hogy óvodaérett-e gyermeke és vajon mindent tud-e, ami az óvodai élethez szükséges lehet. Hogy segíthetünk felkészülni neki az óvodára?
2019. Augusztus 26.
Így készítsd fel a gyereket az ovira

Hogy készítsük fel gyermekünket az óvodai életre, és vajon melyek azok a képességek, amelyekkel jó, ha már rendelkezik, mielőtt belépne az óvoda falai közé? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához kerestem fel Emesét, aki évek óta dolgozik óvónőként, és aki úgy véli, nem kell szorongásokkal telve készülni a szeptemberi óvodakezdésre.

Vegyük elsőként sorra, mi az, amiben a szakember szerint jó, ha önálló a gyermekünk, mielőtt ovis lesz!

1. Önálló étkezés

Amiben mindenképpen fontos az önállóság, az az étkezés, hiszen arra nincs lehetőség egy óvodai csoportban, hogy óvodapedagógus a gyermek mellé üljön és etesse. Fontos tehát, hogy az oviba érkező kisgyermekek képesek legyenek az önálló kanál- és villahasználatra, valamint tudjanak pohárból is önállóan inni.

2. Önálló öltözködés

Mindenképpen érdemes úgy elkezdeni az ovit, hogy a gyermek tudjon egyedül öltözködni. Vagyis bele tudjon bújni a nadrágjába, tudjon egy pólót, pulcsit vagy kabátot felvenni. A cipő kiválasztásánál a könnyen fel-és levehető darabokat (pl. tépőzárral ellátott cipők) részesítsük előnyben. Az öltözködésben természetesen mindig segítenek az óvodapedagógusok, ha szükség van rá. Jó, ha a gyermek megismeri a ruháit, ám ha erre nem tud figyelni, akkor a jel belerajzolása segíthet az óvónőknek, dadusoknak is.

3. Önálló wc használat, szobatisztaság

Az óvodaérettség fontos kritériuma, hogy a gyermek nappalra legyen szobatiszta, hiszen az óvodákban nincs meg a pelenkázásnak sem a személyi, sem a tárgyi feltétele. A szobatisztaság mellett fontos, hogy a gyermek képes legyen az önálló wc-használatra vagy jelezze, ha wc-re kell mennie.

Ebben a korban természetesen előfordulhatnak véletlen balesetek (pl. a gyerkőc nagyon belefeledkezik a játékba, vagy nem ér ki időben a wc-re), ezzel nincsen semmi probléma, és az óvodák többsége toleráns ezzel kapcsolatban.

Még nem megy? Ne izgulj!

Emese szerint az önállóság tekintetében nagy különbségek tudnak lenni a gyermekek között, aminek az lehet az egyik oka, hogy a szülők egy része sokszor szeretetből túlóvja, félti a gyermekeket, és amiben lehet kiszolgálja.Az önállóság kérdésében az is igen sokat nyom a latba, hogy mikor töltötte be a harmadik életévét a gyermek, hiszen ebben az időszakban nagyon sokat számít néhány hét. Az sem mindegy, hogy járt-e már a bölcsibe vagy van-e nagyobb testvére- ezek mind-mind befolyásolják, mennyire lesz önálló az intézményben. Mindenképpen segíthet a gyermeknek a beilleszkedésében, ha már többször volt közösségben, és a társas közeg ismerős neki- hangsúlyozza az óvónő.Nem kell, hogy a szülő túl nagy feneket kerítsen annak, ha bizonyos dolgokat még nem csinál otthon önállóan a gyermek, mert az oviban képes lesz rá – hangsúlyozza Emese. Alapvetően úgy vélem, hogy egy óvodásnak nem kell különleges tudással rendelkeznie, mert a gyerekek az óvodában nagyon szépen alkalmazkodnak, illetve ellesik társaiktól a szükséges tennivalókat, de ebben nagy segítségükre lesznek az óvónők, dadusok is. Nyilván vannak különbségek, de a gyerekek az óvodában sokkal talpraesettebbek tudnak lenni, ha nincs mellettük a szülő, aki megcsinálja helyettük a feladatokat. Mivel látják, hogy mások is önállóak, ez nekik ott a természetes lesz- teszi hozzá az óvodapedagógus.

Fontosabb a lelki hangolódás!

Emese úgy véli, sokkal fontosabb az ovikezdéssel járó lelki-érzelmi megpróbáltatások kezelése, illetve az ovikezdés lelki oldalával való törődés, melyben nagy szerep hárul a szülőre.A gyermeket elsősorban érzelmileg kell felkészíteni, és nem szabad azon izgulni, ha valami esetleg még nem megy neki, mert az majd szépen alakul, ha az idegrendszere is megérik rá- nyugtat meg minden aggódó szülőt Emese.Hogy készüljünk lelkileg az óvodára? Fontos, hogy a szülő hogyan kommunikál, és legfőképpen az, hogy lelkileg miként viszonyul az óvodakezdéshez. A gyermek ugyanis megérzi, ha szülei úgy engedik el, hogy biztonságban tudják, illetve azt is, ha bizonytalanság van bennük.Az ovira sok beszélgetéssel, mesével, saját pozitív ovis történetek elmesélésével (milyen volt, amikor anya-apa ovis volt) lehet hangolódni- javasolja a szakember.Ne feledjük! Ha a gyermek még nem járt bölcsibe, akkor ez lesz számára az első kilépés a családból, és ez lesz első hosszabb távolléte is az édesanyjától, ami mindenképp nagy hatást gyakorol a lelkére. Fontos tehát a biztonságos, szerető, támogató háttér a szülő részéről.Segítsük őt a beilleszkedésben, az óvodai környezet elfogadásában, és tegyük lehetővé számára, hogy mindig megoszthassa velünk, hogy mi történt az óvodában.A beilleszkedésben segíthet az ottalvásnál egy alvós társ (pl. kedvenc alvó állatka) valamint aki még cumizik, annak a cumi. Mindenképpen érdemes először úgy alakítani a beszoktatást, hogy ha lehet, hogy csak délelőtt legyen a gyermek, majd fokozatosan legyen ottalvós- javasolja a szakember.Kapcsolódó cikkeink: