Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így kerülheted el a lisztériafertőzést

Szerző: Babaszoba.hu

2018. július 10.

Forrás: HVG.hu

A fertőzött élelmiszerek hasmenést, hányást, lázat okozhatnak, legsúlyosabb esetben agyhártyagyulladást. Az ételmérgezés akár halált is okozhat. Hogyan kerülhetjük el a lisztériafertőzést?

Így kerülheted el a lisztériafertőzést
A bajai fagyasztott zöldségek okozta fertőzés után jogosan merül fel a kérdés, hogy tulajdonképpen mi is az a lisztériafertőzés és hogyan kerülhetjük el, mire figyeljünk. A hvg.hu szedte össze a legfontosabb tudnivalókat.
A lisztériabaktériumok közül a Listeria monocytogenes idézhet elő megbetegedést. A liszteriózis fertőzés hasmenéssel, hányással, lázzal, fejfájással jár, a legsúlyosabb eseteketben agyhártyagyulladás is előfordulhat. A fertőzött étel elfogyasztása után a tünetek akár egy nappal jelentkeznek, de a lappangási idő 90 nap is lehet.
Az ételmérgezés legsúlyosabb esetben 20-30 százaléka halállal is végződhet, de ha időben felismerik, akkor antibiotikummal kezelhető. A legnagyobb veszélynek az újszülöttek, idősek, várandósok vannak, de kockázatosabb egy ételmérgezés azoknak is akik cukorbetegek, rákbetegek vagy HIV-fertőzöttek.
Fagyasztott zöldségek esetében érdemes pontosan úgy eljárni, ahogy a termék csomagolására is rá van írva: 2-3 percig forralni kell. Akkor is így járjunk el, ha salátaként ennénk meg a zöldséget. Nem elég leforrázni, nyersen pedig tilos fogyasztani.
Minden olyan élelmiszer okozhat bajt, ami hűtést igényel és 5 napon túl tároljuk. Azaz vigyázzunk a készételekkel, lágy sajtokkal, nyers és füstölt halakkal, nyers zöldségekkel, nyers tojással, nyers húsokkal (pl. virsli), nyers süteménytésztával is.
Azoknál az élelmiszereknél, amelyeket nem hőkezelünk, fokozottan figyeljünk a tárolásra: a fertőzés ugyanis egyik élelmiszerről a másikra terjedhet. Ezeket az élelmiszereket zárjuk el a többitől.
A tárolás egyébként is fontos: az ételmaradékokat hűtsük le, és irány a hűtőszekrény. Ne hagyjuk, hogy levet eresszenek az élelmiszerek, a készételeket különítsük el egymástól, a fagyasztott élelmiszereket a hűtőben hagyjuk kiengedni, ne szobahőmérsékleten. Soha ne fagyasszuk vissza a már felengedett ételt. A hűtőben maximum 2-3 napig maradjon étel, ha pedig maradékot akarunk megenni, azt előtte forraljuk fel.
A lisztéria még 5 fok felett is el tud szaporodni, ezért azt ajánlják, hogy legfeljebb 4 fok legyen a hűtőben.
A hűtőt rendszeresen kell takarítani, mert a baktérium vígan eléldegél benne. Havonta egyszer fertőtlenítőszert is használhatunk.
Az ételkészítéshez alkalmazott vágódeszkát és konyhai felületeket is tisztítani szükséges, ahogy minden ételkészítés, főzés előtt és után is alaposan mossunk kezet.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék