Gyerek

Így jelezheti a gyerek, hogy szorong a járvány miatt

Íme öt jel, amelyekkel a gyermeked azt üzenheti, hogy szorong a vírusjárvány miatt.
2020. Április 27.
Így jelezheti a gyerek, hogy szorong a járvány miatt (Fotó: Getty Images)

A koronavírus hatalmas mértékben változtatta meg a mindennapjainkat – a sok szempontból nehéz és stresszes helyzet nem csak a felnőttek, de a gyerekek mentális egészségének sem tesz jót. A gyerekek esetében pedig nehezíti a dolgot az, hogy nem mindig tudják kristálytiszta módon kommunikálni, hogy baj van. A következő jelekből azonban észreveheted, ha gyermeked szorong a járvány miatt.

Zsémbesség és ingerlékenység

A gyerekek, különösen a fiatalabbak nagyon érzékenyek, intuitívak, így ha azt tapasztalják, hogy a szülő ideges vagy szorong, azt könnyen észreveszik, és maguk is felveszik ugyanezeket az érzéseket. Az ingerlékenység lehet egy jele annak, hogy ezzel küzdenek, és meg akarnak birkózni ezekkel az érzésekkel, félelmekkel. Ha emiatt sokkal gyakrabban zsémbesek, dühösek, akkor ki kell deríteni, hogy mi állhat ennek a hátterében. A gyerekeknek is nagyon nehéz ez az időszak, amelyektől stresszessé és szorongóvá válhatnak, és gyakrabban unatkozhatnak – ezek mind normális reakciók.

Újra előjönnek a régi szokások

A szorongó kisgyermekeknél esetenként regresszív viselkedést is lehet tapasztalni: kisgyerekeknél például egy bilire szoktatott gyermeknél a szülő nagy visszalépést is megfigyelhet a szorongás hatására. De ugyanúgy visszatérhet a hüvelykujjszopás, az idősebb gyerekek pedig újra elkezdhetnek olyan játékokkal játszani, amellyel kisebb korukban szoktak.

A regresszió egy általános megküzdési stratégia, amely önmagában még nem jelent problémát, de nem árt rá odafigyelni, hiszen valamit jelezni akar ezzel a gyermek. Ilyenkor minél többet kell beszélgetni a gyerekkel az érzéseiről, a hogylétéről, hogy megtudjuk, mi a baj.

Alvási és étkezési szokások változása

Ha a gyermeked sokkal többet vagy kevesebbet alszik, mint korábban, esetleg mélyebben, az is jelezhet problémát. Hasonlóképpen figyelni kell arra is, ha az étkezésben történt változás – többet vagy keveset eszik, hirtelen nagyon válogatós lesz. Ha ezek miatt aggódsz, érdemes a gyermekorvost is felhívni.

Túl sok képernyőidő

A gyerekek ebben az időszakban valószínűleg több időt töltenek a képernyő előtt, de ha jócskán többet használják a különböző eszközöket, annak lehet az oka az érzelmi elvonulás is, mert nehezen tudnak megbirkózni a helyzettel. Ha folyton a barátokkal lóg a videochaten, elutasítja a családon belüli interakciót, arra oda kell figyelni. A szülő feladata, hogy elvonja a figyelmét a képernyőről, és offline lehetőségeket kínáljon neki a kikapcsolódásra – például egy pihenősarok létrehozásával a szobában.

Túlzott ragaszkodás

Az akár túlzottnak tűnő ragaszkodás is lehet a jele annak, hogy a gyermeked szorong, stresszes. Folyamatosan a sarkadban lohol? Még akkor is, ha egyébként is több időt vagytok együtt, mint máskor? Lehet, hogy így szeretné kifejezni, hogy segítségre van szüksége az érzelmei kezeléséhez. Adj neki lehetőséget, hogy felszabadíthassa az érzéseit, például tánccal, sírással, nevetéssel. De ha van egy jó megküzdési stratégiád, mint például a jóga, akkor próbáljátok ki azt közösen.

(A cikk forrása: huffpost.com)