Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így is kommunikálhatsz a zárkózott gyerekkel

Szerző: Babaszoba.hu

2019. június 15. | Frissítve: 2021. február 6.

Forrás: babaszoba.hu

Régóta tudjuk, milyen fontos, hogy rendszeresen beszélgessünk a gyermekünkkel, hogy kialakuljon közöttünk a bizalom, mert így ő is bátran fordul majd hozzánk a gondjaival. De hogyan lehet megnyitni egy zárkózottabb gyereket?

Egy amerikai anyukának nagyszerű ötlete támadt erre. Michelle Woo először csak annyit szeretett volna, ha hatéves kislánya, Maggie elvégez néhány feladatot egy fejlesztő füzetből, amit a nagymamájától kapott. Erőltetni azonban semmit nem akart. Kitépett tehát a füzetből egy lapot, felragasztotta a konyhapultuk falára, és egyszerűen kivárta, hogy hogyan reagál rá a kislány.
Üzenetekkel is megnyithatod a gyereket
Maggie még aznap este megcsinálta a feladatokat, Michelle pedig csak magában könyvelte el sikerként, nem mondott semmit a lányának. Következő nap újabb lapot ragasztott a falra, aztán egy újabbat, a feladatokat pedig kérdések, ötletek követték. Ezen az üzenőfalon erőltetés nélkül tudnak kommunikálni, terveket szőhetnek, jobban megismerhetik egymást, megoszthatják egymással az élményeiket. "Nincs határidő, sem pedig nyomás, Maggie akkor és arra válaszol, amire szeretne" - írta Michelle.
A feladatok és ötletek mellett egy idő után az anyuka a lánya érzéseit, gondolatait is jobban képes volt megismerni. Az üzenőfalon kedves üzenetek és bocsánatkérő levelek megjelentek, mint ahogy beszélgetésindító kérdések is, például az, hogy mit szeretne Maggie játszani az anyukájával, mit szeretne nyáron megtanulni, vagy hogy mi a kedvenc itala. "Izgatottan nézem meg a falat minden nap, és szerintem a lányom is így van ezzel" - írta Michelle.
Szeretnél te is ilyen falat otthonra? Válassz olyan helyet neki, amit minden családtag rendszeresen láthat, naponta többször is elmegy mellette, és könnyen elérhető a gyerekek számára is. Michelle szerint az is fontos, hogy ne csináljunk túl nagy ügyet az üzenetekből: a hatékonyságának pont az az egyik titka, hogy nem "kötelező" és nincs benne ítélkezés.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék