Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így hat az oxitocin a férfiakra

Szerző: Babaszoba.hu

2010. december 4. | Frissítve: 2015. november 11.

Forrás: MTI

A korai gyerekkorukból jó emlékeket őrző férfiak még nosztalgikusabbá váltak anyjuk iránt, amikor az oxitocin nevű hormon szintje magasabb volt náluk.

A rossz emlékeket őrzők azonban még kritikusabbak lettek - idézte amerikai kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap a honlapján.

Az oxitocin az agyban termelődő peptidhormon, amely szabályozza a simaizmok működését, fontos szerepe van a szülés megindításában a nőknél, majd szoptatáskor segíti az emlő kiürülését is. Szerelem idején és orgazmuskor férfiakban is szabadul fel oxitocin, és elősegíti a kötődést.

Így hat az oxitocin a férfiakra


A New York-i Mount Sinai Orvosi Központ munkatársai Jennifer Bartz vezetésével 31 férfinak oxitocin hormonra adott válaszreakcióját vizsgálták kutatásukban. A férfiak kérdőívet töltöttek ki gyerekkorukról és anyjukkal való kapcsolatukról, majd oxitocint adtak be nekik, és újra kikérdezték őket arról, miként bánt velük anyjuk kiskorukban. Bartz elmondta, hogy azok a férfiak, akik közel érezték magukat anyjukhoz, a hormon beadása után hajlottak az anyai kötődés eltúlzására, míg a kevésbé pozitív emlékekkel bíró férfiak a másik irányban túloztak inkább az oxitocin hatására.
Az amerikai tudományos akadémia kiadványában, a PNAS-ben megjelent tanulmányban Bartz hangsúlyozta, hogy adataik óvatosságra intenek az oxitocin általános hangulatjavító hatását feltételező elméletekkel kapcsolatban. Míg a kevésbé szorongó egyének válasza a vizsgálat során pozitív volt a beadott oxitocinra, addig a kapcsolataik miatt krónikusan aggódókból túlzott szorongást váltott ki.

A kutató emlékeztetett rá, hogy az oxitocint a köznyelv "szerelmi hormonnak" is nevezi, holott a rá adott válaszok eltérőek lehetnek, felerősítheti ugyanis a negatív érzéseket is.

Mint a brit lap felidézte, az interneten keresztül már elérhető egy szintetikus készítmény, spray formájában kiszerelt oxitocin, amelynek alkalmazása azonban a mostani és néhány korábbi kutatási eredmény fényében ellentmondásos lehet.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Bethesda: több, mint gyermekkórház (X)

Minden szülő álma egy olyan gyógyító intézmény, ahogy minden a gyerekekről, a családról szól, ahol magas szakmai színvonalon, közösségben gyógyítanak. Ez a Bethesda.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék