Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így hat a gyerek fejlődésére, ha háziállattal nő fel

Szerző: Botás Enikő

2021. augusztus 10.

Forrás: babaszoba.hu

A legtöbb család életében egyszer eljön a pillanat, amikor a gyerkőcök háziállatért kezdenek könyörögni.

Mivel szülőként nem egyszerű döntést hozni az ügyben, segítség gyanánt a következőkben sorra vesszük, milyen hatással van a gyerekek fejlődésére egy állat jelenléte.
Az elmúlt évtizedekben számos kutatással bizonyították már, hogy az állatok pozitív hatással vannak a gyerekek mentális egészségére és fejlődésére. A következőkben a legfrissebb tanulmányok eredményére támaszkodva összefoglaljuk, miért éri meg állatot tartani, és hogyan hat gyerekekre, ha egy kis kedvenccel együtt nőhetnek fel.
Így hat a gyerek fejlődésére, ha háziállattal nő fel (Fotó: Getty Images)

Segíti az érzelmi fejlődést

Legyen szó akár gyerekekről, akár felnőttekről, az állatok bizonyítottan javítani tudják az emberek hangulatát, sőt segíthetnek a szorongás és depresszió tüneteinek az enyhítésében is. A kicsik fejlődő szervezére pedig kifejezetten jó hatással van a jelenlétük. Tanulmányok szerint, ha a gyerekek házi állatok mellett nőhetnek fel, az nagyban segíti a kicsik érzelmi fejlődését valamint azt is, hogy megfelelően tudják kontrollálni az érzéseiket. Sőt, kutatások szerint már a kutyákkal történő rövid interakciók is csökkenteni tudják a gyerekek stressz szintjét.
De érdemes megemlíteni a University of Western Australia és a Telethon Kids Institute legújabb kutatását is, amiben kifejezetten a kutyás családokban felnövő gyerekeket vizsgáltak. A tudósok több mint 1600 háztartásban készítettek felmérést, és az eredményekből megállapították, hogy szoros összefüggés van a kutyatartás és a gyerekek társadalmi-érzelmi fejlődésének javulása között. A felmérés szerint a kutyás családokban 23 százalékkal kisebb eséllyel lesznek a gyerekeknek nehézségeik az érzelmi és társas interakciókkal; 30 százalékkal kisebb az esélye annak, hogy a kicsik antiszociális magatartást mutassanak és 40 százalékkal kisebb az esély, hogy problémáik lesznek a többi gyerekkel való interakciókkal.

Rutint hoz a gyerekek életébe

A háziállatok teljes mértékben a gazdáikra vannak utalva: ahhoz, hogy egyenek, igyanak, sétáljanak vagy éppen játszanak, szükségük van egy emberre, és a legjobban akkor érzik magukat, ha kialakul egy rutin az életükben, ha hozzá tudnak szokni egy biztonságos körfogáshoz. Ez az a rutin, ami a gyerekek mindennapjait is egy biztonságérzettel tudja megtölteni, éppen ezért a szakértők szerint jó ötlet lehet, ha a kicsiket aktívan bevonjuk a háziállatok gondozásába.  Egy kutya mellett a gyerek nem csak aktív lehet és levezethetik az energiáját, de közben fejlődik a felelősségtudata is és kialakul benne a rendszeresség szeretete.

Feltétel nélküli szeretet ad

A szakember szerint az egyik legfőbb oka annak, hogy a gyerekek biztonságban érzik magukat az házi kedvenceikkel mellett, hogy az állatok nem tudnak sem ítélkezni, sem kritizálni. Elfogadják a gazdájukat olyanoknak, amilyenek, ami a gyerekek sérülékeny énképe miatt is egy nagyon fontos szempont.  De azáltal, hogy a gyerkőcök egy állat gazdájává válnak, azt is megtapasztalják, hogy a viselkedésük hatással van valaki más életére. Ezek a tapasztalatok növelik a gyerekek kompetenciaérzését és nem mellesleg az önbizalmukat is.

Empatikusabbá tesz

A gyerekekre az egocentrikus gondolkodás jellemző, ami azt jelenti, hogy a kicsik a körülöttük lévő világot kizárólag a saját nézőpontjukból képesek megfigyelni, saját magukra összpontosítva. Egy házi állat viszont sokat segíthet abban, hogy a gyerekek fokozatosan elsajátítsák a nézőpontváltás képességét - például, amikor a saját igényeiket félre téve kell gondoskodniuk kedvencükről. Már kutatások is bebizonyították, hogy az olyan társállatokat, mint a kutyák, macskák vagy éppen nyulak segíteni tudják a gyerekek szociális kompetenciájának fejlődését, és a velük való játék és róluk való gondoskodás az empátiás készségeiket is fejlesztik

Segít az autizmussal élő gyerekeknek

A házi állatok az autizmus spektrumban szenvedő gyerekek fejlődését is elősegíthetik egy nemrég publikált tanulmány szerint. A kutatók azt vizsgálták, milyen hatással van az autista gyerekekre, ha menhelyi macskákkal kerülnek kapcsolatba: az eredmények szerint az állatok jelentősen növelték a gyerkőcök empatikus és szociális készségeit, ezzel párhuzamosan pedig kevésbé küzdöttek olyan problémás magatartásformákkal, mint a hiperaktivitás, a figyelmetlenség, és az erőszakos viselkedés. A részvevő gyerekek a macskák hatására könnyebben és gyakrabban kezdeményeztek beszélgetést, és gyakrabban léptek fizikai kontaktusba, vagy néztek a másik szemébe. Az állatok jelenléte fogékonyabbá tette őket a társas interakciókra.
A szakértők egyébként azt is megállapították, hogy nyugodt és csendes természetük miatt a macskák kifejezetten alkalmas háziállatok lehetnek az autizmussal élő gyerekek számára, míg az aktívabb és hangosabb kutyák akár meg is ijeszthetik a kicsiket. De ugyanígy a nyulak vagy éppen a tengerimalacok is tökéletes kiskedvencek lehetnek egy spektumzavaros fiatalnak.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék