Gyerek

Így hat a gyerek az egészségünkre

Meglepő módon, a gyermekvállalás komoly hatással van a nők egészségére: kutatások szerint a terhességek, szülések jelentős mértékben csökkenthetik bizonyos súlyos betegségek kialakulásának esélyét.
2018. Augusztus 05.
Jót tesz az egészségünknek, ha több gyereket vállalunk?

Az tagadhatatlan, hogy a gyerekek rendkívüli hatással vannak az életünkre, rengeteg boldogságot hoznak a mindennapjainkba (de természetesen arról sem feledkezhetünk el, hogy a gyereknevelés bizony elég stresszes lehet), emellett pedig az egészségünket is befolyásolják. Következzen néhány olyan betegség, melyek ellen védenek a terhességek és a szülések.

Emlőrák

Az öt vagy több gyermeket vállaló nőknél felére csökken a mellrák rizikója, azokkal a nőkkel összehasonlítva, akiknek egy gyermeke sincs. A terhesség, illetve a szoptatás alatt megváltozik a szervezet hormonháztartása, vagyis összességében kevesebb ösztrogénnek és progeszteronnak vannak “kitéve” a hölgyek. A szakemberek szerint az első gyermek vállalásának időpontja is befolyásolja a mellrák kockázatát (aki fiatalabb korában szül, annál kisebb a veszély), és az is hatással lehet a rizikóra, hogy meddig szoptat valaki. A szoptatás ráadásul a mell sejtjeinek struktúráját is megváltoztatja, ez is hatással van a daganat kialakulásának esélyére.

Petefészek- és méhtesti rák

A mellrákhoz hasonlóan a petefészekrák és a méhszövetet, méhtestet érintő daganatos betegségek kockázata is csökken, méghozzá annál jobban, minél több gyereket szül valaki. Ez is a hormonokkal áll összefüggésben. A terhesség, illetve a szoptatás során elmarad a peteérés, vagyis azoknak a hormonoknak a termelődése is leáll vagy csökken, amelyek nagymértékben befolyásolják a daganat kialakulásának esélyét. A fogamzásgátló tablettáknak is lehet ilyen hatása.

Alzheimer-kór

A legújabb kutatási eredmények szerint a demencia, illetve az Alzheimer-kór kialakulását is befolyásolhatja, hogy kinek hány gyermeke születik. A három vagy több gyerekes anyáknál 12 százalékkal kisebb a rizikó, de a vetélések növelik a betegség kockázatát. A szakemberek még nem találták meg, milyen biokémiai folyamatok lehetnek ezért a felelősek, de úgy gondolják, hogy az immunrendszer működésének megváltozásának, esetleg a hormonális hatásoknak köszönhető az agyat védő hatás.

(Forrás: health.com)

Ez is érdekelhet: