Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így használhatják biztonságosan a gyerekek a netet

Szerző: Babaszoba.hu

2020. október 29.

Forrás: 24.hu

A koronavírus-járvány óta jóval több időt töltenek a gyerekek az interneten, mint korábban. A fokozott online jelenlét miatt nagyobb jelentőségű a gyermekek biztonságának kérdése.

Így használhatják biztonságosan a gyerekek a netet (fotó: Getty Images)
A Kaspersky biztonsági cég szakemberei készítettek egy összefoglalót a szülők számára arról, milyen veszélyek leselkedhetnek a gyerekekre a neten és hogyan segíthetnek nekik abban, hogy biztonságosan használják azt - adta hírül a 24.hu.
A gyerekek azzal, hogy anonimnak érzik magukat a neten, sokszor nincsenek tisztában a digitális lábnyomuk következményeivel. Olyan személyes információkat tehetnek közzé a közösségi médiában, ami lehet kínos, olyan, amit később megbánnak, de akár az offline biztonságukra is veszélyes lehet.
Éppen az anonimitás miatt a gyerekek nem tudhatják, hogy kivel lépnek kapcsolatba online, ez különösen nagy veszéllyel járhat. Idegenek próbálhatják rávenni arra a gyereket, hogy fényképet, videót készítsen, amelyekkel később zsarolhatják, fenyegethetik. Olyan tevékenységre is megpróbálhatják rávenni őket, amelyek nem megfelelőek, veszélyesek, károsak.
A felnőtt tartalmak elérése vagy applikációk és webes szolgáltatások rejtett költségei is veszélyeket rejthetnek. A kiberbűnözők gyakran próbálnak meg rosszindulatú szoftverek, úgynevezett malwarek letöltésére rávenni a felhasználót - írja a 24.hu. Az adathalászat például egy ilyen trükk, de előfordulhat olyan is, hogy megpróbálják arról meggyőzni a gyereket, hogy egy játéknak álcázott rosszindulatú programot töltsön le - ez különösen vonzó lehet a gyermekek számára. Ezek ellen úgy tudják a szülők megvédeni a gyerekeket, ha átfogó, eszközökön átívelő kiberbiztonsági szoftvereket és kapcsolódó biztonsági védettségeket használnak.
A Kaspersky szakemberei a következőket javasolják a szülőknek az ilyen esetek megelőzésére:
  • Állítsuk be a szülői felügyeletet és az internetes szűrőket.
  • Győződjünk meg arról, hogy gyermekünk a legfrissebb víruskereső programokat és a legújabb szoftvereket használja. A víruskereső szoftver megvédi a készülékeket a bejövő fenyegetések ellen, és felkutatja, elpusztítja és figyelmezteti a rendszer lehetséges veszélyeire.
  • Bizonyosodjunk meg arról, hogy gyermek adatvédelmi beállításai a legmagasabb védettségre vannak-e beállítva. Szinte az összes közösségi média alkalmazás rendelkezik adatvédelmi beállításokkal, amelyeket mi is módosíthatunk.
  • Fedjük le a webkamerákat, ha nem használjuk őket.
  • Rendszeresen nézzük át gyermekeink ismerőseit a közösségi média platformokon, és blokkoljuk a nem kívánt vagy gyanús kapcsolatokat.
  • Ahol lehetséges, kapcsoljuk ki az alkalmazáson belüli vásárlást.
  • Kapcsoljuk ki a helymeghatározást a gyermekek eszközein. Célszerű megkérni arra a gyermekeinket, hogy ne címkézzék fel a fotókat a közösségi médiában, mivel ezáltal mások is megismerhetik tartózkodási helyüket. Az eszközeiken kikapcsolhatjuk a helymeghatározási szolgáltatásokat, így azok fizikai helyét nem lehet ellenőrizni.
  • Legyenek világos szabályai a megfelelő internethasználatnak - mikor, miért és meddig.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék