Gyerek

Így érd el, hogy ne kelljen százszor kérni valamit a gyerektől

Létezik annál idegesítőbb dolog, mint amikor megkéred a gyermekedet arra, hogy tegyen meg egy egyszerű dolgot - például vegye fel a cipőjét -, de ő erre a 12. felszólítás után sem képes? Kötve hisszük.
2020. Január 21.
Hogy érd el, hogy már első hallásra is rád figyeljen? (Fotó: iStock)

Ha folyamatosan magadat kell ismételgetned, attól érthető, hogy úgy érzed, nem tisztel téged a gyermeked. Ha ez a nap folyamán újra és újra megtörténik, az pedig egyenesen kimerítő is lehet. A rossz hírünk pedig az, hogy az ismétlés – ahogy arra valószínűleg te is rájöttél – még csak nem is működik. Az egyik oka ennek az, hogy a gyerek megszokja, hogy nem kell azonnal rád figyelnie, mert tudja, hogy úgyis meg fogod ismételni, amit mondasz.

Másrészt ha először kedvesen, majd kicsit határozottabban, végül pedig már szinte kiabálva/parancsolóan/fenyegetve kérsz valamit a gyerektől, akkor ahhoz is hozzászokik, hogy a kedves kérésekre nem kell odafigyelnie, megvárhatja, amíg a frusztrációd már túlnő rajtad. Így pedig nem számít, hányszor ígéred meg magadnak, hogy legközelebb nem leszel dühös, sajnos még is így alakul majd.

Az ismétlés tehát sem neked nem jó, sem a gyerekkel való kapcsolatodnak nem használ. Mit tehetsz azért, hogy már első kérésre rád figyeljen?

Várj, amíg elnyered a figyelmét

Olyan egyszerűnek tűnik, hogy megkéred valamire a gyereket, miközben intézed a többi dolgodat. De éppen ilyenkor nem fogja garantáltan meghallani, amit kérsz. Ezért sokkal jobb, ha egy pillanatra lelassítasz, szünetet tartasz, és úgy intézel felé egy kérést. Nem fog működni az sem, ha bedugod a fejed a gyerekszobába, elmondod, mit szeretnél, és már rohansz is tovább a konyha felé. De ha odamész a gyerekhez, még ha éppen játszik is, vársz egy kicsit, a vállára teszed a kezed, kimondod a nevét, felveszed vele a szemkontaktust, és így elnyered a teljes figyelmét, akkor már el fog jutni hozzá az üzenet. Még mindig mondhatja, hogy “Nem!”, de már nem tehet úgy, mintha nem mondtál volna neki semmit. Sokkal nehezebb ugyanis figyelmen kívül hagyni valaki olyat, aki így néz rád.

Azonnal menj oda hozzá, ha nem kezd bele a feladatba

Ha tudod, hogy gyermeked hallotta, amit mondtál, de nem válaszol, menj oda hozzá, és segíts neki fizikailag is. Ez nagyjából a következőképp működik: “Drágám, kérlek, vedd fel a cipődet, ideje indulni.” Ő rád néz, mosolyog, majd játszik tovább. Ekkor lépj oda hozzá, majd mondd neki a következőt – “Látom, ma szükséged van egy kis segítségre, mert nem megy egyedül. Segítek a cipődet felvenni.” Ekkor lehet, hogy elfogadja a segítséget, de az is, hogy magától felveszi a cipőjét, hiszen látja, hogy nincs más választása. Egy idő után így megtanulja, hogy a kérést mindig a tett követi, a segítségeddel vagy anélkül.

Használj rövidítést

Ha mégsem sikerült még ezek után sem elsőre megtennie a kért dolgot, akkor próbálkozz azzal, hogy nem ismétled meg a teljes mondandódat, csak egy-egy szót, emlékeztetőül. Ha azt kéred tőle, hogy vegye fel a kabátját és a cipőjét, mert mindjárt indultok a nagyihoz, akkor elég, ha utána azt mondod kabát, majd azt, cipő. Ha valóban csak annyi a probléma, hogy feledékeny, egy egyszerű, egy szavas emlékeztető a legjobb megoldás.

Így tanul majd meg választ adni

A gyermekednél lehet az is, hogy meghallja, amit mondasz, el is tervezi, hogy megteszi, de nem reagál, nem mond semmit, nincs szemkontaktus. Úgy, ahogy a kérem és köszönöm szavakat megtanítod neki, azt is tanítsd meg, hogy ha megkéred valamire, akkor azt mondja, hogy rendben, értettem/rendben, anya. Így rögtön tudod, hogy átment az üzenet.

Forrás: mother.ly

Kapcsolódó írásaink: