Gyerek

Így csökkentheted a magány érzését az önkéntes karanténban

Noha a szociális távolságtartás nagyon fontos a ránk váró időszakbak, mindenki vágyik arra, hogy kapcsolatba léphessen másokkal. Mit lehet tenni szülőként, hogy csökkenthessük az elszigetelődés, a magány érzését?
2020. Március 28.
Így csökkentheted a magány érzését az önkéntes karanténban (Fotó: Getty Images)

Szívmelengető emlékek

Soha nem volt még jobb időpont arra, hogy előszedj néhány régi fotót, és ezeket akár a közösségi médiában is megoszd. Otthon pedig készíthetsz régi képekből, családi és gyerekfotókból, ünnepségek, vakációk és baráti összejövetelek emlékeiből egy albumot. Ha ezeket megosztod a közösségi felületeken, azzal arra buzdíthatsz másokat is, hogy ők is tegyék ugyanezt.

Oszd meg, mit kezdesz az időddel

Nagyon inspirálhatsz másokat azzal, ha megosztod velük, hogy szervezed a napjaidat és mit kezdesz a szabadidőddel. A közösségi média abban is segít, hogy megismerjük, mások élete hogy zajlik ebben az időszakban, és segíthetjük egymást, hogy a legtöbbet hozhassuk ki önmagunkból!

Virtuális főzőparty

Ha hiányzik egy kedves barátod vagy rokonod, szervezd meg, hogy főzzetek közösen, miközben videohívással kapcsolatban vagytok. Válasszatok egy receptet, és készítsétek el otthon mindketten. Akár egy baráti verseny is lehet, és a családtagokkal leteszteltethetitek otthon a saját menütöket.

Kézműveskedj

Végre itt egy nagyon jó alkalom arra, hogy egy nagyobb lélegzetvételű művészeti projektbe kezdj. Inspirálódj az interneten, vagy ha már vannak korábbi ötleteid, amiket nem tudtál megvalósítani, akkor fogj bele most. Készíthetsz valamit a gyerekeiddel, de akár videochaten a barátok, rokonok bevonásával is összeülhet egy alkotókör. A magány leküzdésére az egyik legjobb projekt, ha üdvözlőlapokat készítetek a gyerekekkel, és ezekből postáztok mindenkinek, akit szerettek – valószínűleg választ is kaptok majd a kártyákra.

Levelezés

Ha a kézművesség nem a te világod, akkor elő a régi üzenetküldési móddal: írj néhány levelet a rokonoknak, barátoknak! Így újra indulhat a levelezés, garantáltan sokaktól számíthatsz most válaszra! Biztasd az írni tudó gyermekeidet is hasonlóra!

Közös mozizás

A közös mozis estékről sem kell lemondani a házi karantén idején: beszéljetek megy egy időpontot és egy filmet a barátokkal, és indítsátok el együtt. Ha vége, vagy akár a film közben is, chaten, videokonferencián ki is tudjátok beszélni!

Egy kis segítség

Az egyik legjobb módja annak, hogy jobban érezd magad egy ilyen időszakban, ha jótékonykodsz. Nem kell nagy dolgokra gondolni, bármilyen apró segítség nagyon jól jön, legyen az pénzügyi adomány, konzervek felajánlása, vagy például online mesefelolvasás. Kutakodj, mások hogy segítenek, ez inspirál majd a saját projektben!

Virtuális könyvklub

Akár a mozis esték, a könyvklubok is működhetnek online. Hirdess meg egy könyvklubbot a közösségi oldaladon, amihez a barátaid csatlakozhatnak. Dobjatok be mindig egy könyvet vagy témát, és egy határidőt, amire el kell olvasni. Ezután jöhet a videochat, ahol kibeszélhetitek az olvasottakat.

Még ha nem is lehetsz igazán közel most másokhoz, a technikának köszönhetően tudunk kapcsolódni egymáshoz!

(VIA)