Gyerek

Húsvét: nyuszis játékötletek

Akár csak egy-két gyerekkel ünnepelünk, akár nagyobb társaság érkezik hozzánk Húsvétra, érdemes néhány izgalmas játékkal készülni, amelyekkel leköthetjük a kicsiket. Összeszedtünk néhány ötletet, amelyeket még a nagyobbak is élvezhetnek!
2019. Április 19.
A kertben is rendezhetünk tojáskeresgélést

Az egyik legegyszerűbb, egyben legkedveltebb elfoglaltság a színezés. Szerencsére jó néhány letölthető, kinyomtatható nyuszis vagy húsvéti színezőt találhatunk az interneten, egyszerűbbeket a kicsiknek, összetettebbeket a nagyobbaknak. Ezen kívül már csak ceruzára, filctollra vagy zsírkrétára van szükségünk. Még érdekesebbé tehetjük a játékot, ha matricákat is adunk a gyerekeknek, melyekkel tovább díszíthetik a rajzaikat. Rajzversenyt is rendezhetünk: az nyer, aki a legszebb nyuszit rajzolja – bekötött szemmel! Először egy kört rajzoljanak, aztán a nyuszi füleit, az orrát, a szemeit, a száját és a fogait, a bajuszát, és persze mellé a kedvenc répáját.

Ha van otthon nyomtató és keményebb papír, akkor egyéb vicces játékokat is előkészíthetünk a gyerekeknek: az egyszerűbb, húsvéti vagy tavaszi képekkel készült memória vagy a bingó még a felnőttek számára is élvezetes lehet!

Ha egy kicsit nagyobb helyünk van, játszhatunk húsvéti akadályversenyt. Építsünk egyszerű akadálypályát (pl. párnákból dombot, “nyúlüreget” hulahopkarikából, amelybe bele kell ugrani, két szék közé kifeszített szalagot, mely alatt vagy felett át kell bújni stb.), a játékosoknak pedig adjunk egy-egy fakanalat és egy-egy színes – természetesen főtt vagy kifújt – tojást, amit a kanálon kell egyensúlyozniuk. A cél, hogy úgy menjenek végig az akadálypályán, hogy a tojást ne ejtsék el! Ha van kertünk, az ügyesség helyett a gyorsaság is lehet a cél, vagyis, ki tud elszaladni a célig úgy a tojással, hogy nem ejti el!

Nagy sikere lehet a húsvéti kincskeresésnek is. Rejtsünk el a lakásban vagy a kertben olyan műanyag tojásokat, melyekben egy-egy nyom található (a kisebbeknek fényképes nyomokat készítsünk, a nagyobbaknak egyszerű versikéket is kitalálhatunk); minden tojás a következő nyomhoz vezet. Tojások helyett használhatunk papírból kivágott nyuszikat, amelyeknek a pocakjára ragasztjuk a nyomot. A megtalálandó “kincs” lehet akár valamilyen édesség, de apróbb játék, mesekönyv is.

A műanyag tojásokat különböző apró tárgyakkal (pl. babbal, rizzsel, kövekkel, száraz tésztával stb.) is megtölthetjük, a gyerekek feladata pedig a hang alapján kitalálni, hogy melyik tárgy van a lezárt tojásban!

A legtöbb kisgyerek nagyon szeret kutatni, turkálni, ezért jó móka lehet számukra, ha egy nagy dobozt megtöltünk felcsíkozott krepp-papírral vagy újságpapírral, és ebben rejtünk el egy-egy apró műanyag- vagy csokitojást, esetleg kis nyuszifigurákat.

Készíthetünk nyuszis célbadobást is: egy nagyobb kartonra, esetleg kartondobozra rajzoljunk nyuszifigurát és vágjuk ki a hasát, a száját, a kezeit. A cél, hogy a babzsákot, kislabdát – vagy éppen rizzsel, babbal töltött textilrépákat – a lyukakba dobjuk! A kisebbek azt is élvezhetik, ha színes kosarakba dobhatnak célba.

Ezt is érdemes elolvasni: