Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hosszú távon is hatékony a HPV elleni védőoltás

Szerző: Babaszoba.hu

2017. szeptember 26. | Frissítve: 2017. szeptember 29.

Forrás: Medipress

A HPV-fertőzés (humán papillomavírus) egy, a világon mindenhol előforduló, nemi úton terjedő betegség, mely a később kialakuló, rosszindulatú méhnyakdaganatok egy részének kialakulásáért felelőssé tehető.

Hosszú távon is hatékony a HPV elleni védőoltás

A WHO adatai szerint a fertőzés következtében kialakuló méhnyakrák 2012-ben összesen 266.000 halálesetet okozott. A HPV-szűrésnek köszönhetően ez a szám jelentősen redukálódott az évek folyamán, de ezen még mindig volna mit javítani, csak az Egyesült Államokban például jelenleg 12.000 nőnél diagnosztizálnak rosszindulatú méhnyakrákdaganatot évente.
A HPV-fertőzés ellen kifejlesztett és 2014 óta forgalomban levő vakcina a legújabb kutatási eredmények szerint hosszú távon is hatékonynak bizonyul a méhnyakrák megelőzését tekintve. A HPV elleni legfrissebb oltóanyag 2014 decemberében került piacra az Amerikai Egyesült Államok Food and Drug Administration (FDA) jóváhagyásával. A terméket még egy 2006-ban piacra dobott vakcina előzte meg. Míg a korábbi oltóanyag 4 komponensű volt, az új termék már 9 HPV genotípus ellen képes immunizálni a szervezetet, azon 9 vírus ellen, melyek a méhnyak, a vaginovulváris és anális régióban kialakuló karcinómák kialakulásában legnagyobb szerepet játszanak.
A The Lancet nevű neves orvosi folyóiratban megjelent kutatás során HPV-vakcinával beoltott nőket vizsgáltak az első oltás időpontjától számított 6 éven keresztül. A nők fele a 4 komponensű, másik fele a 9 komponensű oltóanyaggal lett beoltva. A 6 éves követés rendszeres nőgyógyászati vizsgálatokból és vérvizsgálatokból állt, a fennálló immunitás és egy esetleges fertőzés jeleinek felismerése érdekében. A 9 komponensű vakcina 94,7%-os hatékonyságot mutatott az ellen az 5 HPV genotípus ellen, melyek a négykomponensű oltóanyagból hiányoztak. A többi 4 genotípus elleni védettség egyforma hatékonyságúnak bizonyult.
"A védőőoltás széleskörű használatával a méhnyakrák szinte teljesen eradikálhatóvá válna a jövőben. Nincs még egy olyan széleskörben tesztelt oltóanyag, mint ez az új 9 komponensű. Számos kutatás során bizonyította, hogy biztonságos és jól tolerálható, hatékonysága pedig vitathatatlan." - nyilatkozta a kutatás vezetője, Warner Huh, a University of Alabama at Birmingham Division of Gynecologic Oncology professzora és igazgatója.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék