Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hormonális fogamzásgátlás

Szerző: Babaszoba.hu

2008. február 4.

Forrás: Kismama magazin

A családtervezés egyik korszerű módszere, melynek során a nő szervezetébe kívülről bevitt hormontartalmú gyógyszerek előzik meg a nem kívánt gyermekáldást.

A fogamzásgátló tabletta megakadályozza a tüszőrepedést. A nyakcsatornában lévő nyákcsap is megváltozik, így a spermiumok nem tudnak áthatolni rajta. A méhnyálkahártya alkalmatlanná válik egy esetleg mégis megtermékenyülő petesejt befogadására. A petevezető mozgása is megváltozik, így a petesejt és a spermiumok nem tudnak találkozni egymással.
A mai tabletták alacsony hormontartalmúak. Léteznek egyszerű és kombinált készítmények is. A választás minden esetben az orvos feladata, ő tudja mérlegelni, hogy az adott körülmények között melyik a legalkalmasabb.
Mellékhatások: a mai gyógyszerek ritkán okoznak elhízást, szőrösödést, viszont a tablettaszedők között nagyobb a tromboembóliás szövődmények (vérrögképződés) veszélye, ezért az erre hajlamos egyéneket ki kell szűrni. Ezért olyan fontos az előzetes, alapos kivizsgálás és a rendszeres ellenőrzés. A trombózishajlamot fokozza a dohányzás, így dohányosoknak harmincöt év felett nem javasolják.
Megbízhatóság: 0,1-2,5 százalék (egy év alatt 100 nőből ennyi lesz terhes)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék