Gyerek

Honnan tudhatod, hogy a gyermeked nárcisztikus – és mit kell tenni ellene?

Úgy gondolod, hogy gyermeked abnormálisan nárcisztikus vonásokat mutat? Szakértők beszélnek az árulkodó jelekről, és arról, mit tehetsz ellene.
2022. Január 21.
A narcisztikus személyiségzavart nem könnyű felismerni (Fotó: Getty Images)

Ha volt valaha nárcisztikus barátod, partnered, akkor már ismered a nyilvánvaló jegyeket. Igényeiket a többieké fölé helyezik, ami leggyakrabban határok feszegetéseként vagy megállapodások megszegéseként jelenik meg. Emellett hiányzik belőlük az empátia, és kritikával, haraggal vagy védekező magatartással válaszolnak. Ha rájössz, hogy ezek a viselkedések akár a nárcisztikus személyiségzavart (NPD) is jelezhetik, könnyebb lehet megoldást találni.

A nárcisztikus tulajdonságok és a nárcisztikus személyiségzavar között van különbség.

“Mindnyájunknak vannak nárcisztikus aspektusai a személyiségünkben, amelyek segítenek az önbecsülés és az önértékelés kialakításában” – magyarázza a Parents.com-nak Jeanette Raymond klinikai pszichológus és kapcsolati szakértő. “A különbség az NPD-vel szemben az, hogy a személy állandóan sebzettnek, sértettnek és áldozatnak érzi magát, és nem tudja elviselni a te sikeredet, ha az övé mellé állítják.”

Fontos, hogy a tizenévesek és a fiatalabbak nem diagnosztizálhatók NPD-vel. Ennek az az oka, hogy személyiségük még formálódik, és vannak olyan fejlődési szakaszok, amelyek magukban foglalják az önmagunkra és a szükségleteikre való összpontosítást” – mutat rá Dan Peters, a The Parent Footprint műsorvezetője. “Sok gyerek és tinédzser átesik az önelégültség fázisain, megnőtt az önbizalma vagy önértékelése, és hiányzik az empátia mások iránt, mivel a saját szükségleteik kielégítésére összpontosítanak” – mondja.

Valójában az ehhez hasonló nárcisztikus tulajdonságok meglehetősen gyakoriak a gyerekeknél.

Hogyan állapítható meg, hogy a nárcisztikus viselkedés nem normális?

Lehetséges, hogy gyermeked nárcisztikus viselkedése abnormális vagy aggasztó. Egy chicagói pszichológus, Michele Nealon szerint egy nárcisztikus gyerek hajlamos arra, hogy:

  • Monopolizálja a beszélgetéseket
  • Lebecsüljön másokat
  • Eltúlozza a sikereit és eredményeit és csökkenti a körülötte lévők eredményeinek értékét
  • Számára nehezebb az együttérzés másokkal
  • Hajlamos a dührohamokra, és gyorsan feldühödik, ha valami nem a kedve szerint alakul
  • Harcol a tekintélyes személyiségek ellen, különösen akkor, ha a dolgok nem úgy mennek, ahogy ő szeretné

Tovább bonyolítja a helyzetet: ami a fejlődés egyik szakaszában a megszokottól eltérőnek tűnik, az egy másik szakaszban teljesen megszokott és elvárható lehet, mondja dr. Nealon. “Az átmeneti nárcisztikus viselkedés annak a következménye lehet, hogy a gyermek reagál a közelmúltbeli növekedési változásokra, gyógyszerekre vagy akár orvosi eljárásokra” – jegyzi meg. “Emellett úgy tűnhet, hogy a gyermek viselkedése megváltozik egy családi vagy iskolai stressz következtében.”

Ha azt gyanítod mindezek alapján, hogy gyermeked nárcisztikus viselkedése problémás, fontold meg a következő lépések megtételét. Beszélj gyermekeddel arról, hogy viselkedése hogyan hat másokra. Bátorítsd őt, hogy megértse: empátiáját érdemes fejlesztenie és érezze magát biztonságban a világban anélkül, hogy másokat kellene használnia szükségleteinek kielégítésére. Ez hozzá fog járulni ahhoz, hogy egészséges kapcsolatokat építsenek ki, valamint megtapasztalják és kimutassák a szeretetet és ragaszkodást – mondja dr. Peters.

Dan Peters egyetért azzal, hogy a gyermek saját egészsége és jólléte érdekében a legjobb, ha megérti saját érzelmeit és viselkedését. Tegyetek fel olyan kérdéseket, például:

– Hogyan bánjak az emberekkel?

– Hogy érzek magammal kapcsolatban?

– Milyenek a kapcsolataim?

– Hogyan elégíthetem ki az igényeimet?

Ha aggódsz gyermeked viselkedése miatt, különösen, ha a családban előfordult nárcizmus, bátran kérj segítséget egy olyan szakembertől, aki gyermekekre és serdülőkre specializálódott.