Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hogyan segíthetsz a perfekcionista gyermeknek?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. augusztus 9.

Forrás: babaszoba.hu

Fájdalmas lehet azt hallani a gyermektől, hogy "Semmit sem tudok jól csinálni". A perfekcionisták nagyon magasra tehetik a mércét magukkal szemben, túlfeszíthetik a határaikat, ilyenkor pedig hibázhatnak, és a kudarcra emlékezni fognak.

Hogyan segíthetsz a perfekcionista gyermeknek? (Fotó: Getty Images)
Hogyan segíthetsz a gyermekednek, ha ő is perfekcionista? A Psychology Today szerint ehhez először érdemes tudni, milyen típusú perfekcionista is a gyermek.
  • Belülről vezérelt perfekcionizmus: aki ebbe a típusba tartozik, annál a perfekcionizmus az önmagával szemben támasztott elvárásokból fakad. Nagyon motivált, és ha akár csak egy hibát is vét, attól nagyon le tud törni.
  • Kívülről vezérelt perfekcionizmus: aki ebbe a típusba tartozik, annál külső erők a perfekcionizmus mozgatói, úgy véli, hogy másoknak (a gyermek esetében a szülőknek, tanároknak) magas elvárásaik vannak vele szemben, és csalódnak benne, ha nem tesznek meg mindent.
  • Vegyes típusú perfekcionizmus: ez az előző két kategória kombinációját jelenti - magas elvárásai vannak önmagával szemben, és azt gondolja, környezete is nagy elvárásokat támaszt.
Gyakran azok a gyerekek lesznek perfekcionisták, akiknek szülei is azok. Ezért sem jó, ha valaki mindent tökéletesen akar csinálni szülőként. Ha hibázol, ismerd el, tanulj belőle és lépj tovább.

Pozitív oldala is van

A perfekcionizmus nem mindig rossz dolog, a korábbi kutatások alapján az iskolai teljesítmény javulásához is kapcsolódhat. A perfekcionista gyerekek bizonyítottan nagyon motiváltak, erős problémamegoldó készséggel rendelkeznek, és hajlamosak azt gondolni, hogy sikerrel járnak, ha akadályokkal, nehézségekkel kerülnek szembe. Azonban ehhez szükséges, hogy a gyermeknek önmagát kell motiválnia, nem külső nyomásra kell cselekednie, és pozitív módon kell ösztönöznie magát, hogy fejlődjön.

Hogyan segítheted a perfekcionista gyermeket?

Így reagálj a hibákra

Nem jó, ha szavaid, testbeszéded csalódottságot tükröznek, helyette azzal segíthetsz a nehéz problémák esetén, ha elmondod, hogy az adott dolog nagyon nehéz, és felajánlod, hogy derítsétek ki közösen, mi lehet a megoldás. Ezzel emlékezteted, hogy ott vagy és segítesz.

Hogyan dicsérd?

A gyermeket érdemes arra emlékeztetni, hogy a hibák sokkal inkább tanulási lehetőségek, mint a kudarc jelei. Ha a gyermeked például épp puzzle-lel játszik, ne azt mond neki, hogy milyen okos és ügyes, hanem azt, hogy szereted, hogy ennyi kombinációját kipróbálja a darabok összeillesztésének. Ez utal a problémamegoldás folyamatára is. Az intelligencia dicsérete arra késztetheti a gyermeket, hogy azt gondolja, a siker egy tulajdonságán alapszik - így ha hibázik, nehezére esik, hogy okosnak érezze magát. Nehéz feladatok esetén így kevésbé lehet kitartó is.

Emlékeztesd a feltétel nélküli szeretetedre

Ez a kívülről vezérelt perfekcionizmus típusába tartozó gyermeknek különösen fontos - szüksége lehet egy emlékeztetőre, hogy akkor is szereted, ha valami kevésbé megy jól neki.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék