Gyerek

Hogyan lehet csökkenteni a féltékenységet a testvérek között?

A testvérek közötti féltékenységnek több formája is létezik. Lehetséges, hogy a nagyobb tesó féltékenykedik a nemrégiben született babára irányuló figyelem miatt, vagy éppen egy kistestvérnek nem tetszik, hogy ő nem teheti meg ugyanazokat, mint a nagyobb.
2022. Május 17.
Hogyan lehet csökkenteni a féltékenységet a testvérek között? (Fotó: Getty Images)

Milyen taktikát lehet bevetni szülőként ahhoz, hogy csökkenjen a féltékenykedés, illetve a vele járó hiszti?

A rivalizálás gyakran már a fiatalabb gyermek születése előtt elkezdődik, és folytatódik, ahogy a gyerekek nőnek, és mindenért versengenek egymással, a játékoktól kezdve a figyelemig, írja a kidshealth.org. Ahogy különböző fejlődési szakaszokat érnek el, az egyéni igényeik az egymáshoz való viszonyukat is befolyásolhatják.

Mi okozhatja a veszekedést, féltékenykedést?

A testvérek közötti rivalizálásnak számos különböző oka lehet. A legtöbbeknél féltékenység vagy versengés tapasztalható, ami civakodássá, veszekedéssé fajulhat. Milyen tényezők lehetnek erre hatással?

Változó igények

Természetes, hogy a gyerekek változó igényei, szorongásai hatással vannak az egymással való viszonyukra is. Például a kisgyerekek félthetik a saját dolgaikat, játékaikat, miközben éppen tanulják érvényesíteni az akaratukat. Míg az iskoláskorú gyerekeknél gyakran erőteljes a méltányosság és az igazságosság fogalma, ezért nem értik, hogy miért kezelik a más életkorú testvérüket másképp, vagy érzik azt, hogy ő különböző elbánásban részesül. A tinédzserek, akiknél éppen formálódik az egyéniség és a függetlenség, nehezményezhetik, hogy segíteniük kell a ház körüli feladatokban, vagy vigyázniuk a fiatalabb testvéreikre, illetve velük tölteniük az idejüket.

Egyedi temperamentum

A gyerekek egyéni és különböző alaptermészete – beleértve a hangulatukat, kedvüket, alkalmazkodóképességüket -, és egyedi személyiségük nagy szerepet játszik abban, hogy mennyire jönnek ki jól egymással.

Különleges igényű/betegséggel küzdő gyerekek

Ha az egyik gyermeknek van valamilyen betegsége, vagy tanulási/emocionális problémája, amiatt a szükségletei több szülői figyelmet igényelhetnek. A testvérek pedig nehezményezhetik ezt, és megpróbálhatják magukra jobban felhívni a szülők figyelmét.

Szülői minta

Az, ahogyan a szülők a saját problémáikat és nézeteltéréseiket kezelik, erős példát mutathatnak a gyermekeiknek. Így, ha a szülők tiszteletteljes, produktív, és nem agresszív módon kezelik a saját konfliktusaikat, azzal növelik annak az esélyét, hogy a gyermekeik is hasonló taktikát alkalmazzanak. De ha a gyerekek rendszeresen azt látják, hogy a szülők kiabálnak, hangosan veszekednek, amikor valamilyen problémájuk van, akkor maguk is felvehetik ezeket a szokásokat.

Mi segíthet csökkenteni a féltékenykedést, a testvéri vitákat?

A verywellfamily.com portál ajánl néhány hasznos tippet, amivel segíthetünk a testvéreknek, hogy kevesebbet veszekedjenek egymással.

  • Egyenlően megosztott felelősség. Lehet, hogy az egyik gyerek piszkálja a másikat, a másik pedig ennek a viselkedésnek az áldozata (de legközelebb fel is cserélődhetnek a szerepek), ne csak az egyik gyereket hibáztassuk. Még ha az egyikük “kezdte is” a dolgot, legyen tisztázva, hogy a másikuknak sem kell mindenbe belemennie.
  • Csökkentsük a féltékenység érzését. Ne reagáljuk túl, ha az egyik gyerek féltékenységet mutat a másik felé. Egyszerűen ismerjük el az érzéseit (“Normális érzés, ha néha féltékeny vagy.”), majd folytassuk azzal, hogy elmondjuk neki, hogy ő is sok nagyszerű dolgot csinál, és töltsünk vele egy kis közös időt, például menjünk egy rövid sétára.
  • Kerüljük az összehasonlítgatást. Ne hasonlítgassuk össze egymással a gyerekek viselkedését, képességeit. Egyszerűen kérjük meg arra a gyereket, hogy a saját korábbi képességeivel hasonlítsa össze magát.
  • Ütemezzünk be közös időt minden egyes gyermekkel. Nagyon sok neheztelés származhat abból, ha a gyerek azt gondolja, hogy a szülő jobban szereti a testvérét, mint őt, illetve több időt tölt vele. Éppen ezért töltsünk közös időt minden gyermekünkkel, külön-külön – nem kell túl bonyolult dolgokra gondolni, egy közös séta, mesenézés, olvasás, beszélgetés, stb. remek programok -, és győződjünk meg arról, hogy mindannyian tudják, hogy különleges helyet foglalnak el a szívünkben.

Források: kidshealth.orgverywellfamily.com