Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hogyan állítsuk el a vérzést?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. július 5. | Frissítve: 2017. augusztus 2.

Forrás: babaszoba.hu

Vérzik! - állapítja meg a gyerek többnyire rémülten, ha megüti, lehorzsolja a térdét, könyökét, tenyerét vagy más testrészét. A vérző seb látványa sokszor a szülőt is megijeszti - még ha nem is mutatja ki ezt csemetéje előtt.

Hogyan állítsuk el a vérzést?

A vérző térd látványát alighanem egyetlen szülő sem tudja elkerülni, hiszen természetes, hogy a gyerekek szaladgálnak, játszanak és néha elesnek. A vérzés gyakran még jobban megrémíti a kicsiket, hiszen azt már egészen korán megtanulják, hogy ez a jelenség a fájdalomhoz kapcsolódik, azt jelzi: valami baj történt. Bár a felnőttek edzettebbek, tapasztaltabbak e tekintetben is, de ha szemük fénye erősebben vérzik, az bizony megijesztheti a hozzátartozókat is. Ilyenkor ösztönösen azon igyekszik az ember, hogy mielőbb elállítsa a vérzést, majd megfelelően kezelhesse a sebet.

Magától eláll

Jó hír, hogy a hámsérülések esetében - amikor csupán a testfelület sérül meg - a vérzés magától eláll, csupán türelemmel ki kell várni, esetleg - ha szükséges - óvatosan felitatni, hogy ne kenje össze a gyermek ruháját, környezetét. Ha a játszótéren történik kisebb baleset, magunk is tapasztalhatjuk, hogy mire hazaérünk, már nem vérzik a seb, és megkezdhetjük az ellátását. Ilyen esetekben tehát nincs különleges teendő, az emberi szervezet teszi a dolgát. A gyerekeket érő vérző sérülések többsége szerencsére ilyen jellegű, és nem igényel különleges beavatkozást.

Az ütőeres vérzés - amit a vér élénk színe és a szívverés ritmusához igazodó, erős kifelé spriccelése jelez - ellenben nagyon veszélyes lehet, mivel a gyermek akár néhány perc alatt elvérezhet. (Ez egyébként a felnőttek esetében is így van.) A sérültet ilyenkor nyugalomba kell helyezni a vérző testrészt a szív síkja fölé emelve és - akár puszta kézzel - azonnal megkezdeni a vérzés csillapítását, majd nyomókötést rátenni. (A steril eszközök használatától ezúttal eltekinthetünk, ugyanis minden pillanat számít, a gyorsaság életet menthet.) A vérzés ilyen esetben - még a nyomókötés felhelyezése előtt - az érintett ér keresztmetszetének szűkítésével csökkenthető, ehhez az artériás nyomáspontokat kell elnyomni. Nem szabad egyszerűen megszorítani a vérző testrészt a vérzés felett! Ütőeres vérzés esetén mindenképpen kórházba kell szállítani a beteget, késlekedés nélkül hívjunk mentőt!

Nehezen észrevehető

A belső vérzés ugyancsak orvosi ellátást igényel. Nem könnyű észlelni, ráadásul elsősegélynyújtás keretében csillapítani sem tudjuk. Legyünk körültekintőek, ha a gyermek megütötte a felsőtestét, állapotának romlása, a mellkasi, illetve hasi fájdalom és érzékenység is utalhat belső vérzésre. Amennyiben felmerül a belső vérzés gyanúja, a további ellátásig a sérültet hanyatt kell fektetni, lábait megemelve. Mielőbb kérjük szakember segítségét!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék