Gyerek

Hogy néz ki a fejtetű?

Amikor a gyerek közösségbe kerül, a szülők gyakran találkoznak a fejtetvek, serkék megjelenésével. Bár a legtöbben nagyon kellemetlenül érzik magukat, ha a gyermekük tetves lesz, erre valójában semmi okuk sincs: a fejtetű nem a rossz higiénia jele.
2016. Október 12.

A fejtetű apró, szárny nélküli vérszívó rovar, mely teljes életciklusát az emberi hajban tölti. Petéit, a serkéket is ide rakja. Csak az emberben képes tartósan fennmaradni, természetes körülmények között állatokat nem fertőz. Ez az élősködő rovar három pár lába segítségével mozog és belekapaszkodik a hajba.

Hogy néz ki a fejtetű?

A kifejlett tetű 3-4 mm hosszú. A nőstény 2-3 hónapig él, ez alatt 200-300 darab serkét is lerakhat. A serkéből a fejtetvek 8 nap alatt kelnek ki, és 10 nap múlva válnak kifejletté.

Miközben táplálkoznak, nyálkát fecskendeznek a fejbőrbe, ami túlérzékenységi reakciót válthat ki, és erős viszketést, irritációt okozhat. A tetű, illetve a sokkal könnyebben észrevehető serkét a haj alapos átvizsgálásával ellenőrizhetjük.

Hogy néz ki a fejtetű?

A nőstény tetvek a serkéket, a haj tövére ragasztják, ebből kelnek ki az új tetvek. Éppen ezért nem elég a tetveket elpusztítani, a serkéket is el kell távolítani a hajból.

Hogy néz ki a fejtetű?

Közvetlen érintkezéssel terjed, például amikor a gyerekek egymás közvetlen közelében játszanak fejüket összedugva, vagy közös fésű, törölköző, játék használatakor.

Számos mítosz él a tetvességről, így nem árt hangsúlyozni, hogy nem a rossz higiénia okozza, nem kell levágni a hajat és nem csak orvos tudja kezelni a problémát.

A patikákban kapható olajok, irtószerek, hajszeszek a fejbőrre alaposan felkenve, majd száradást követően a direkt erre a célra alkalmas, sűrű fogazatú fésűvel lehúzva tökéletesen megoldják a problémát és elpusztítják a serkéket.

Hogy néz ki a fejtetű?

Hogy néz ki a fejtetű?

Érdemes minden eszközt fertőtleníteni: fésűket, törölközőket, ágyneműt és alaposan kitakarítani. Kerüljük a közös eszközhasználatot és fokozottan figyeljük a család többi tagját is.

Fejtetűhöz kapcsolódó cikkeink: