Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hogy egyeztethető össze a munka az anyasággal?

Szerző: Babaszoba.hu

2019. október 15. | Frissítve: 2020. november 7.

Forrás: babaszoba.hu

A dolgozó anyukáknak napról napra össze kell szedniük magukat, és haladni előre anélkül, hogy megállnának egy pillanatra elgondolkozni azon, miért annyira fáradtak és mentálisan kimerültek.

Hogy egyeztethető össze a munka az anyasággal? (Fotó: iStock)
De a mentális egészség érdekében fontos tenni néhány lépést, hogy hosszú távon is rendben legyünk és bírjuk a kihívásokat. Kezdetnek a következőkkel érdemes próbálkoznunk.

Lássuk meg a nagyobb képet

Legyünk tudatában annak, hogy sok olyan elvárás van a dolgozó anyák felé, amelyek irreálisak. A főnökünk azt gondolja, hogy nem végezzük szívesen a munkánkat, ha előbb megyünk haza, mert a gyerekekért kell mennünk? A kollégák rossz szemmel nézik, ha gyakrabban dolgozok otthonról, mint ők? Ahelyett, hogy ezek miatt aggódnánk, beszéljünk velük. A kommunikáció segít tisztázni az esetleges félreértéseket, és megtalálni a mindenkinek kedvező megoldást.

Találjuk meg a támogató bázist

Dolgozó anyaként az életünk túl bonyolult ahhoz, hogy sértetlenül megússzunk minden szituációt. Legyen szó munkahelyi nehézségekről, a gyerekek iskolai, óvodai dolgairól, gondoljunk arra, hogy mind olyan kihívásokkal nézünk szembe, amivel más dolgozó édesanyák is. Éppen ezért érdemes megismerkednünk hasonló nőkkel, akik megértik a problémáinkat, és esetleg segíteni is tudnak a tanácsaikkal. Ez felbecsülhetetlen segítség lehet az életünkben!

Hagyjunk fel a bűntudattal

Az irreális elvárások képesek arra, hogy egy kollektív anyai bűntudatot érezzünk miattuk. Nem lehetünk tökéletes anyák, és nem lehetünk tökéletes munkaerő - ha ezt gondoljuk, az csak bűntudattal jár majd együtt. Sajnos ezt a bűntudatkeltést a társadalom is hajlamos a középpontba helyezni, de ebbe nem kell beletörődnünk. Az önhibáztatás helyett jobban járunk, ha az ön-empátiát próbáljuk ki: az együttérzés ugyanis sokkal egészségesebb érzelem. Az anyaság így sem egyszerű, a bűntudat pedig még nehezebbé teszi a dolgokat. Helyette nézzünk inkább szeretettel, büszkeséggel és magabiztossággal magunkra - és a többi dolgozó édesanyára is.

Tanuljunk meg nevetni magunkon

Ha valamit elhibázunk, vagy valami nem úgy sikerül, ahogy azt terveztük, hamar segít túllendülni a dolgon, ha ki tudjuk nevetni magunkat. A nevetés endorfinokat is felszabadít, ami hatással van a jó hangulatra is. Ugyanilyen fontos, hogy tudjunk együtt játszani gyermekeinkkel, együtt szórakozni családunkkal. Amellett, hogy jobb lesz a kedvünk ezektől, fejlődik a kreativitásunk és a problémamegoldó képességünk is.

Ismerjük az erősségeinket

Sokkal egyszerűbben látjuk meg a negatív tulajdonságainkat, mint azt, miben vagyunk jók, milyen erősségeink vannak. Ha arra gondolunk, mit csinálunk jól, épül az önbizalmunk és a magabiztosságunk is, amelyek segítenek az akadályokkal való könnyebb megküzdésben is. Jó dolog, ha büszkék tudunk lenni magunkra, és szeretjük magunkat, és ennek meg lesz az eredménye otthon és a munkahelyünkön is.
Kapcsolódó írásaink:
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Bethesda: több, mint gyermekkórház (X)

Minden szülő álma egy olyan gyógyító intézmény, ahogy minden a gyerekekről, a családról szól, ahol magas szakmai színvonalon, közösségben gyógyítanak. Ez a Bethesda.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék