Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Használhatunk felnőtt naptejet a gyereknél?

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2018. június 28. | Frissítve: 2020. július 11.

Forrás: babaszoba.hu

A naptejeket életkorok szerint árulják, de mit tegyünk akkor, ha egy családban többféle életkorú gyerek is van. Mindenkinek külön naptejet kell vennünk? Bőrgyógyász válaszol a kérdésre.

Használhatunk felnőtt naptejet a gyereknél?
Sonya Abdulla torontói dermatológus szerint, nem véletlenül van különböző fényvédő gyerekek és felnőttek számára, bőrirritációhoz vezethet, ha nem a megfelelőt használjuk.
A legtöbb naptej olyan összetevőket tartalmaznak, mint az oxybenzone és az avobenzone, amelyek az UV sugarak elnyelésével, kémiai reakció útján dolgoznak. Bár ezek az összetevők hatékonyak, nem a legjobbak a kicsik bőrének. Mivel a csecsemők és a gyerekek bőre érzékenyebb, ezért a nekik készült napvédő termékekben általában nincsenek ezek a potenciálisan irritáló összetevők.
"A gyermekeknek készült napvédőkben alig vagy egyáltalán nincs illatanyag, gyakran ásványi alapúak, cink-oxiddal és titán-dioxiddal" - magyarázza Abdulla. A napsugarak nem hatolnak át a bőrön, hanem inkább a tetején maradnak, és visszatükrözik a napsugarakat. De nem minden gyerek fényvédője ásványianyag-alapú, ezért ha a gyermek érzékenyen reagál rá, akkor fontolóra kell venni, hogy más fényvédőt használjunk.
Csecsemőknél a Health Canada azt javasolja, hogy ne legyenek kitéve közvetlen napfénynek és naptejet se használjunk hat hónapos korig.
"Csecsemőknél a fizikai védelemre helyezzük a hangsúlyt, mint a ruházat és, hogy árnyékban tartózkodjanak" - mondja Abdulla. "Kis mennyiségben ásványi fényvédőt lehet alkalmazni az olyan területeken, amelyeket nehezebb védeni naptól, ilyen az arc, a kezek és a lábak."
Egyre több cég csökkenti a vegyszereket a fényvédő termékeiben, még a felnőttek számára forgalmazottakban is.
Sokan széles spektrumú ásványi alapú fényvédő termékeket kínálnak, ha ezeket a termékeket az egész család használja, beleértve a gyerekeket is, akkor nem történhet baj.
Bármilyen fényvédőt is választunk, Abdulla szerint minimum 30 SPF ajánlott. Azt javasolja, hogy két óránként mindenképp kenjük fel újra, főleg ha úszunk vagy erősen izzadunk.
(via)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék