Gyerek

Három módszer, hogy fejleszd a gyermeked pozitív testképét

Szülőként neked van a legjelentősebb eszközöd arra, hogy gyermeked pozitívan tekintsen önmagára.
2020. Február 06.
Három módszer, hogy fejleszd a gyermeked pozitív testképét (Fotó: iStock)

Számos tényező befolyásolja a gyermeked testképét – ilyen a környezet, a kortársak, nagyobbaknál a közösségi média. A testképpel kapcsolatos negatív érzések pedig akár pszichológiai gondokat is okozhatnak, mint például az étkezési rendellenességek. Szülőként ez nagyon aggasztó, de ha fiatalon kialakítjuk a gyermekben a pozitív testképet, megakadályozhatjuk a későbbi romboló hatásokat.

Legyél példakép

Folyton a tükörben nézegeted magad, és csalódott arccal konstatálod, hogy felszedtél egy kis pluszt? Vagy arról panaszkodsz, hogy diétáznod kell, mert szükséged van egy kis fogyásra, hogy jól érezd magad? Ne feledd, hogy a gyerekek mindig figyelnek, utánoznak – és így tanulnak. Ne gondold azt, hogy csak a pozitív dolgokat sajátítják el, bizony a negatívumokat is, és ha te magad szidod a saját testképed, ők megkérdőjelezik a saját testüket.

Ahhoz, hogy gyermeked pozitív testképet alakíthasson ki, az első lépés, hogy te magad is egészséges példaként szolgálsz. Tanuld meg szeretni a hibáidat, és készíts listát arról, mit szeretsz magadon. Ez nagyszerű módja annak, hogy a gyerek lássa, hogy lehet fokozni az önbizalmat, és hogy tekinthet ő is magára egy pozitívabb perspektívából.

Tanítsd meg neki, hogy senki sem tökéletes

Legyél kevésbé kritikus, és ne kommentáld mások alakját, öltözetét, stb. Tanítsd meg a gyermekedet arra, hogy a szépség nagyon különböző formákban jelenhet meg. Ez elősegítheti azt is, hogy saját magában megtalálja, mi az, ami tetszik neki, így önmagát is jobban elfogadja, szereti majd. Hatékony módszer ez arra is, hogy felismerje, mennyire csodás dolgokra képes az emberi test, így jobban értékeli majd a sportot, a mozgást is.

Mondd el neki, hogy vigyáznia kell a testére is

A fogyás, diétázás helyett inkább az egészséges test, elme és lélek fontosságát kell megtanítani egy gyereknek. Ehhez jó példa az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás, már gyerekkorban is. Nem elég, ha erről beszélsz, ebben is neked kell példát mutatnod, egészséges ételeket tálalnod a családnak és a kicsivel együtt sportolnod.

(Forrás: smartparenting.com.ph)

Kapcsolódó írásaink: