Gyerek

Hány évesen lehet egyedül hagyni a gyereket otthon?

Újra meg újra felmerül a kérdés, mikor lehet egyedül hagyni otthon a gyereket?
2017. Szeptember 25.

Hány évesen lehet egyedül hagyni a gyereket otthon?

Az Nlcafe.hu idézte föl, hogy egy anyukás csoportban nagy vihart kavart egy szülői bejegyzés, miszerint egy anya napközben 4 órára otthon hagyta hatéves gyerekét. Kérdés, hogy mit mond erről a jog, mit a szülői, nevelési elvek.

Megosztó a kérdés, mint általában minden, ami a gyerekneveléssel kapcsolatos. Mondani sem kell talán, hogy a kérdés koronként és családonként más, no meg a gyerek személyiségétől is nagyban függ.

Közvetlenül a második világháború után, amikor a nők már tömegesen dolgoztak, óvodák pedig nem nagyon voltak, legalábbis közel sem annyi, amennyire igény lett volna, és a hagyományos nagycsaládok már szétesőfélben voltak, sokszor voltak egyedül otthon a gyerekek, akár egész napokat is, akár egészen kicsi korban. Vagy gondoljunk a 80-as évek kulcsos gyerekeire, ők is egészen kisiskolás koruktól egyedül közlekedtek és egyedül voltak otthon. Attól persze, hogy vannak erre is, arra is példák, még nem biztos ez a követendő minta.

A kanadai, illetve a Calgary államban érvényes törvényi szabályozást szokták idecitálni hasonló kérdésben, ott ugyanis a törvény tiltja, hogy 12 év alatti gyerek szülői felügyelet nélkül otthon maradjon. Magyarországon (és Európa legtöbb országában) ilyen jogszabály nincs, mindenkinek a saját belátására van bízva a kérdés. Jogi szempontból akkor válik érdekessé a kérdés, ha az egyedül hagyott gyerekkel történik valami baj, ilyenkor ugyanis felmerül a rossz bánásmód formája, ami akár gyermekvédelmi eljárást, súlyos esetben büntető eljárást is vonhat maga után.

Azt persze leszögezhetjük, hogy a gyerek otthonhagyása szinte minden esetben kényszer, a szülőknek nem jár annyi (beteg)szabadság, amennyire szükségük lenne, nagyszülők nem mindenhol vannak elérhető távolságban vagy nem bevethetők, bébiszittert sem tud mindenki fizetni. Ilyen kényszerhelyzetben mit tehet a szülő?

Mielőtt megválaszolnánk a kérdést érdemes néhány szempontot végiggondolni:

– 12 évesnél fiatalabb gyerek általában nem tud hosszabb ideig egyedül maradni és biztonsággal gondoskodni magáról.

– A szülővel szemben eljárás indulhat, ha a gyerek az egészségét vagy életét közvetlen veszélyeztető helyzetbe kerül, amikor egyedül van.

– Éjszakára nem ajánlott egyedül hagyni egy gyereket, nagyjából kamaszkoráig.

– Nem szabad egyedül hagyni a gyereket, ha fél, nem érzi magát biztonságban, akárhány éves.

– Kisbabát semmiképpen sem szabad egyedül hagyni.

Milyen a gyereked? Felelősségteljes, betartja-e azokat a szabályokat, amikben megállapodtatok?

– Biztos vagy abban, hogy tényleg otthon marad és még véletlenül sem megy el hazulról világot látni?

– Hogyan reagál váratlan helyzetekben? Ha valaki csenget, ha elmegy az áram.

– Tudja-e használni a telefont? Fel tud-e hívni téged vagy valakit, akiben megbízik, ha szüksége van rá?

– Képes-e alapvető dolgokban kiszolgálni magát (ha éhes, ha szomjas)?

– Biztos vagy-e abban, hogy nem fog félni és nem fog bepánikolni, ha egyedül hagyod hosszabb időre?

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: nlcafe.hu/babaszoba.hu