Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hamarosan visszamész dolgozni

Szerző: Balányi Klári, szakértő: Máramarosi Rita edző

2011. január 24. | Frissítve: 2015. szeptember 26.

Forrás: Kismama magazin

Készítsd elő a visszatérést! A legfontosabb kérdés, hogyan tudod megoldani a pici felügyeletét. Bölcsődei férőhelyre valószínűleg hosszan kell várakoznod, egyáltalán nem biztos, hogy éppen akkorra veszik fel a kicsit, amikor dolgozni kezdesz.

A bölcsődei jelentkezés mellett vagy helyett más megoldáson is törd a fejed. Tájékozódj a környezetedben, a védőnőnél, más anyukáknál a lehetőségek felől. Magánbölcsőde, családi napközi, bébiszitter, másik kisgyerekes anyuka, otthon dolgozó apuka vagy a nagymama jelenthet megoldást. Ha csak egyetlen lehetőséged van, mérlegelned kell, hogy a kicsinek megfelelő lesz-e az. Nem érdemes belemenned olyasmibe, amiről előre sejthető, hogy a kicsinek nem válik be, mert előbb-utóbb úgyis otthon maradás lesz a vége. Akkor is a gyerek szempontjait helyezd előtérbe, ha többféle elhelyezési lehetőség közül választhatsz. Az anyagiak is nagymértékben szerepet játszanak persze, de néha csak hosszú távra előregondolva éri meg már most munkába állnod. Lehet, hogy a gyerekfelügyelet, a közlekedés jelentős összeggel kurtítja a havi bevételedet, mégis emellett döntesz, mert úgy érzed, későbbi munkalehetőségedet csak gyors visszatéréseddel tudod biztosítani. Akármikorra is tervezed, két hónappal előtte már konkrétan kezdj el készülni dolgozós életetekre. Napirendeteket fokozatosan igazítsd a majdanihoz, szoktasd a picit a bébiszitterhez vagy a bölcsihez, egyeztess a főnököddel a visszatérés pontos idejéről.

Mi a jó a gyereknek?

Könnyebben szokik hozzá a rendszeres, rövid ideig tartó távollétedhez, mint a változó időbeosztásúhoz. Az előbbi azt sugallja számára: anya elmegy, de tudom, hogy visszajön, míg az utóbbi állandó félelmet kelt benne, hiszen számára átláthatatlan és kiszámíthatatlan, mikor tűnsz el, és bizonytalan, mikor jössz vissza. Tehát inkább mindennap négyórás, mint heti kétszer változó beosztású távollét.
A szopatást természetesen folytathatod, és érdemes is így döntened, hiszen ez biztos pont lesz a baba életében továbbra is.
Fontos a második "kötődési személy". Ideális esetben ez mindig ugyanaz, akit megszeret, bizalmába fogad. A változó megoldások mindig újrakezdést jelentenek, bizalmatlanná és kétségbeesetten kapaszkodóvá válik a gyerek.
Nyolc hónapos kora előtt és kétéves kora táján kevésbé viseli meg az elválás. Egyéves kora körül éppen olyan fejlődési szakaszban van, amit a kötődés kiépülése határoz meg - a napi búcsúzás éppen ellentétes a természetes folyamattal, nem csoda, ha nehezen megy.

A sikeres start érdekében

Kezdettől fogva vonj be valakit a gyerek gondozásába, és hetente néhányszor bízd rá a babát. Legjobb, ha ez az a személy, aki később is vigyáz majd rá. Így hozzá is kötődni fog a pici, már ismerik egymást, mire eljön a Nagy Elválás ideje, és te is rendszeresen ki tudsz mozdulni.
Légy határozott! A kicsi érzi, ha neked is nehezen megy az elválás, és elbizonytalanítja őt: itt nincs rendben valami, tiltakoznom kell ellene! Ha eldöntötted, mi történjen, az előnyeit tartsd szem előtt, így pozitív megoldásként értékeled, és örülni fogsz neki - ez is átragad a gyerekre.
Az ő érdekeire figyelj, ne a saját elvárásaidra. Fogadd el, ha a kicsi jobban érzi magát otthon a nagyival, mint az angol nyelvű magánbölcsiben. Hosszú távon is az érzelmi intelligenciát érdemes fejleszteni, ezen alapul ugyanis a későbbi tanulási készség.

Visszaszámlálás, rajt!

A babázós hónapokat mégiscsak úgy kell tekintened, mint a visszatérés előtti átmeneti állapotot. Akármeddig vagy otthon, folyamatosan készülj a munkára, így nagyobb esélyed van a sikerre. Te döntöd el, mennyi időt szánsz az egyes szakaszokra. Gazdálkodj jól az idővel és a lehetőségekkel, hogy mire a célegyenesbe jutsz, biztos befutó legyél!
Ha hosszabb ideig maradsz otthon, képezd magad!
Fejleszd kreatív módon a személyiségedet!
Tartsd a kapcsolatot korábbi barátaiddal!
Köss új kapcsolatokat!
Tartsd a kapcsolatot a munkahelyeddel!
Tájékozódj a gyerekfelügyeletről vagy más szóba jöhető lehetőségről!
Hetente néhányszor mozdulj el a baba mellől, hogy mindketten hozzászokjatok!
Pontosan beszéld meg a főnököddel a visszatérés részleteit!
Térjetek át fokozatosan a dolgozós napirendre!
Kezdjétek el a bölcsibe vagy a bébiszitterhez szoktatást!
Ha jól felkészültetek, nem is olyan nagyon Nagy Nap ez a mai. Már gyakorlottan keltek, reggeliztek időben, és ideális esetben csak fél napra váltok el egymástól. A munkahelyeden azért ér majd némi meglepetés. Például az, hogy anyaként mennyivel gyorsabban, kreatívabban oldod meg a problémákat, egyszerre többfelé is tudsz figyelni, empatikusabb vagy az ügyfelekkel vagy munkatársakkal, terhelhetőbb és agilisabb vagy... Világos, hiszen erre tanított a kis lurkó hónapokon át.
Ha nehezen boldogulsz a munka és a család összeegyeztetésével, vagy a beszoktatás körül akadnak nehézségeid, esetleg te magad vagy az, aki a legnehezebb birkózik meg a helyzettel, akkor kérdezz pszichológusunktól!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék