Gyerek

Ha villámlik, erre figyelj a biztonságotok érdekében

Nyáron nem ritka jelenség a nagyobb égdörgéssel, villámlással járó vihar. Mire érdemes figyelni villámlás idején mind a lakásban, mind a szabadban?
2022. Június 24.
Ha villámlik, erre figyelj a biztonságotok érdekében (Fotó: Getty Images)

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) összegyűjtött néhány javaslatot arról, hogy mit érdemes betartani ilyenkor a biztonságotok érdekében.

Biztonsági tippek beltérre

A CDC szerint a villámcsapás okozta sérülések nagyjából egyharmada zárt térben történik. Néhány tipp, amit érdemes betartani a kockázat csökkentéséhez:

Kerüld a vizet

Zivatar idején nem tanácsos fürödni, zuhanyozni, mosogatni, más módon érintkezni a vízzel, mert a villám átjuthat az épület vízvezetékein. Műanyag csövek esetén a kockázat kisebb lehet. A legjobb azonban vihar idején kerülni a folyó vízzel és a vízvezetékkel való érintkezést.

Ne érintsd meg az elektronikus berendezéseket

Ne használj elektromos aljzathoz csatlakoztatott eszközöket, például számítógépet, laptopot, játékkonzolt, mosógépet, szárítógépet, stb. A villám átjuthat az elektromos rendszereken, a rádió- és televízióvételi rendszereken, valamint a betonfalakban vagy a padlóban lévő fémhuzalokon vagy -rudakon. A készülékek védelme érdekében célszerű az egész házat felszerelni túlfeszültség-védőkkel.

Kerüld az ablakokat, az ajtókat, a teraszokat és a betont

Maradj távol az ablakoktól és az ajtóktól, és kerüld a teraszokat. Zivatar idején ne feküdj betonpadlón vagy támaszkodj betonfalnak.

Ne használj vezetékes telefonokat

Vihar idején nem biztonságos a vezetékes telefon használata, de a vezeték nélküli vagy a mobiltelefon igen.

Biztonsági tippek kültérre

Zivatar idején kint nem biztonságos tartózkodni, de ha időben felméred a villámveszélyt, és megteszed a megfelelő intézkedéseket, azzal minimalizálhatod a kockázatot.

Tájékozódj előre

Ha szabadtérre tervezel valamilyen programot, előtte ellenőrizd az időjárás-előrejelzést.

Menj beltérre

Ha dörög az ég, keress biztonságos, zárt menedéket, ha van erre lehetőség. Ilyen a ház, az irodák, a bevásárlóközpontok, és a felhúzott ablakú, zárttetős járművek.

A szabadban is keress menedéket

Ha nyílt területen kap el a vihar, akkor is keress menedéket. A legfontosabb elkerülni a veszélyt. A leguggolás vagy alacsonyan összehúzni magadat a földön segít csökkenteni a villámcsapás kockázatát, de nem védi ki teljesen a veszélyt. Ha nincs a közelben biztonságos menedék, a következők segíthetnek csökkenteni a kockázatot:

  • Azonnal menj le a magas helyekről, mint a dombok, a hegygerincek, a hegycsúcsok.
  • Soha ne feküdj le laposan a földre. Guggolj le labdaszerű testhelyzetbe, hajtsd be a fejedet, tedd a kezeidet a füleid fölé, úgy, hogy alacsonyan legyél, minimális érintkezéssel a talajjal.
  • Soha ne menj egy különálló fa alá. Ha erdőben vagy, menj az alacsonyabb fák közelébe.
  • Soha ne használj sziklát menedékként.
  • Azonnal menj ki a tóból, vagy más vízből, és távolodj el azoktól.
  • Maradj távol az elektromos áramot vezető dolgoktól, mint a szögesdrótos kerítés, az elektromos vezeték, a szélmalmok.

Távolodj el a csoporttól

Ha egy csoporttal vagytok, zivatar idején távolodjatok el egymástól. Ez csökkenti a sérülések számát, ha villámcsapás éri a talajt.

Ha nyílt vízen vagy, azonnal térj vissza a partra

Ha egy hajón vagy a nyílt vízen, zivatar idején azonnal térj vissza a partra, és keress menedéket. Ha nem tudsz visszatérni, a kabinos csónakok védelmet nyújthatnak. A kabin nélküliben ereszd le a horgonyt, és menj a lehető legalacsonyabbra.

Ne tartózkodj nyitott járműben

Ne tartózkodj nyitott járműben zivatar idején, például motoron, kabrióban, stb.

Ne maradj nyitott építményekben

Kerüld a nyitott építményeket, mint a tornácok, a pavilonok, a sportstadionok, stb.

Kerüld a nyílt területeket

Maradj távol az olyan nyílt terektől, mint a golfpályák, a parkok, a játszóterek, a strandok, és azonnal keress menedéket.

Ne tartózkodj magas építmények közelében

Maradj távol a magas építményektől, mint a telefonpóznák, mert a villám hajlamos a legmagasabb tárgyba csapni.

Forrás: cdc.gov