Gyerek

Ha többen lennének beoltva, eltűnhetne a méhnyakrák

A hatékony szűrőprogramok és a HPV elleni védőoltás segítségével 2100-ra eltűnhetne a méhnyakrák. Ez csak akkor lehetséges, ha a mostaninál sokkal többen lennének beoltva.
2019. Február 21.
Ha többen lennének beoltva, eltűnhetne a méhnyakrák

A HPV oltásról ma már bizonyított, hogy csökkenti a méhnyakrák előfordulását ott, ahol tömegesen vannak beoltva a nők. Jelenleg évente 300 ezer nő hal meg méhnyakrákban, de 2100-ra teljesen el is felejthetnénk a vírust, ha sokkal többen lennének beoltva. Ha marad minden így és nem növekszik a beoltottak száma, akkor nőni fog a betegség előfordulása – írja az Index a Lancet Oncology szakfolyóiratban publikált tanulmány megállapításai nyomán.

A tanulmányt jegyző, az Új-dél-walesi Ráktanács nevű szevezetnél dolgozó Karen Canfell és munkatársai szerint azonban a következő 50 évben akár 13,4 millió megbetegedés is megelőzhető lenne az oltás segítségével. Ha sikerülne minél több nőnek beoltatnia magát a HPV ellen, akkor a század végére 100 ezer nőből csak 4 kapná el a vírust.

A HPV-oltás sok helyen ellenállásba ütközik, mert a vírus szexuális úton terjed és egyes vallási csoportokban a lányok beoltatása azzal ér fel, hogy a szülők elfogadják, hogy a lányuk szexuális életet él a házasság előtt. Az oltásellenes csoportok szerint sem jó a HPV oltás beadatása, szerintük rákot okoz a vakcina.

A méhnyakrák megszüntetésében Ausztrália jár az élen. Canfell és kutatócsoportja korábban kimutatta, hogy az ország 2035-re gyakorlatilag méhnyakrákmentes lehet, ha tovább folytatják a mai gyakorlatot. Ugyanez többi nyugati ország esetében 2055-59-re érhető el.

Kapcsolódó cikkeink HPV témában:

Forrás: Index.hu