Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha sokat mozog a gyerek, később nem lesz depressziós

Szerző: Babaszoba.hu

2018. június 13. | Frissítve: 2019. december 17.

Forrás: PharmaOnline

Depresszió nemcsak felnőtteknél jelentkezhet, hanem már gyerekkorban is. Azok a gyerekek, akik fizikailag aktívak későbbi életkorban kisebb eséllyel lesznek depressziósak.

Az a gyerek, aki sokat mozog, kevésbé lesz depressziós
Becslések szerint a gyerekek 5 százalékánál fordul elő depresszió. A tünetek azonban sokszor mások, mint a felnőtteknél: gyakori sírás, étvágycsökkenés, harag, kommunikáció hiánya, étkezési szokások megváltozása, ellenségeskedés, szociális izoláció lehetnek a szembetűnő jelek.
Nagyobb az esély a depresszióra gyerekkorban akkor, ha a gyerek állandó stressznek van kitéve, ha elveszítették valamelyik szerettüket, ha tanulási nehézségeik vannak, vagy ha hiperaktívak. Azoknál a gyerekeknél is nagyobb az esély a depresszióra, akiknek a családjában már előfordult depresszió.
Azt már rég óta tudjuk, hogy a fizikai aktivitás, a sport, a rendszeres mozgás egyfajta védelmet jelent felnőttkorban, most egy norvégiai kutatás igazolta azt, hogy a fizikai aktivitás a gyerekekre is pontosan így hat.
A kutatásban 800 hat éves gyereket vontak be, akiket 24 órán át monitoroztak. A nyomon követéses vizsgálat során 8 és 10 éves korukban is megvizsgálták a gyerekek fizikai aktivitását és pszichés állapotát.
"Azok a gyermekek, akiket 6 vagy 8 éves korukban közepes vagy erős igénybevétellel járó fizikai aktivitás jellemzett, azaz például kifulladásig, izzasztó módon sportoltak, két év elteltével kisebb eséllyel szembesültek a major depressziós zavar jeleivel" - idézi a vizsgálatot vezető Silje Steinsbekk-et a pharmaonline.hu. Fontos tudni, hogy a fizikai aktivitás a gyerekeknél is tudatosan használható a depresszió megelőzésére és kezelésére.
Az, hogy mi a magyarázat a sport depresszióra gyakorolt pozitív hatásának ez a kutatás nem vizsgálta. Korábbi vizsgálatokból azonban tudjuk, hogy a sport növeli az önbecsülést, a fizikai aktivitással leküzdhetők a negatív gondolatok és azok, akik csapatsportban vesznek részt a közösségi megélés miatt kevésbé lesznek depressziósak.
Kapcsolódó cikkeink gyermekkori depresszió témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék