Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha rosszul dicsérik a gyereket, nagyobb eséllyel csal

Szerző: Babaszoba.hu

2017. szeptember 19.

Forrás: Medipress

Azok a gyerekek, akiket gyakran dicsérnek eszük miatt, illetve az a hír járja velük kapcsolatban, hogy különösen tehetségesek, nagyobb eséllyel csalnak és puskáznak az iskolában - derül ki a University of Toronto friss kutatásából.

Fontos, hogy jól dicsérd


Noha a dicséret egy rendkívül hatékony motivációs eszköz, nem árt, ha a tanárok és a szülők okosan bánnak a szavakkal. Ha ugyanis sok dicséretet kap a gyerek, görcsösen ragaszkodni kezd ahhoz, hogy az elvárásoknak megfeleljen, ezért aztán nagyobb eséllyel folyamodik tisztességtelen eszközökhöz ennek érdekében.
Az első kutatás során a három és öt év közötti gyerekeknek találós kérdéseket tettek fel. Ha aztán jól teljesítettek, kétféleképpen dicsérték meg őket: a csapat felének azt mondták, hogy okosak ("Nagyon okos vagy!"), míg a többieket a teljesítményük miatt emelték ki ("Nagyon jól teljesítettél ebben a körben!").
A kétféle dicséretet követően jött a második kör, ahol szintén találós kérdések hangzottak el. A kutatók a játék közben elhagyták a termet, és figyelmeztették a gyerekeket, hogy ne leselkedjenek, vagyis ne nézzék meg a lefordított kártyákon szereplő válaszokat. A tényleges reakciókat aztán kamerán követték le.
Mint kiderült, azok, akiket okosságukért dicsértek meg, nagyobb eséllyel csaltak, mint azok, akiket teljesítményükért.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék