Gyerek

Ha nincs hely az oviban

Sorozatunkban körbejárjuk, hogy milyen lehetőségek közül választhatsz, ha a gyereket nem vették fel az oviba, bölcsibe, de neked dolgoznod kell.
2012. Szeptember 17.

Minden igényt kielégít – a magánóvoda

Igazán bőséges a kínálat, akad olyan, ahol a kiscsoportokba vagy a vegyes csoportba már másfél éves gyerekeket is felvesznek. Ha azonban csak délelőttökre szeretnéd vinni a gyereket, általában akkor is ki kell fizetni a teljes napi díjat, vagy megközelítőleg annyit.

A magánóvodák legfőbb csábereje, hogy rengeteg különórát, speciális foglalkozást ígérnek. Angoloktatás, úszásoktatás, de több helyen van jógaóra, néptánc, dzsesszbalett, balett, lovaglás, foci… de a sor végtelen. Mégse dőlj minden maszlagnak, hároméves kor alatt a gyereknek nincs szüksége kötött programokra, legfeljebb egy kis foglalkozásra napközben. Általában rugalmasan kezelik a beszoktatást, és egyébként is, tekintettel vannak a szülők igényeire.

Árak havonta 60 000-től 200 000 forintig.

Mikor érdemes ezt választani?

– Ha fontos, hogy közösségbe kerüljön a gyerek, de ne túlzsúfolt csoportba.

– Számos pluszszolgáltatást nyújt.

– A családi büdzsébe nyugodtan belefér az ovi havi díja.

– Igenis élhetsz kritikával az ovi működését, étkezését, szolgáltatását illetően.

Mire figyelj?

– Hogyan oldják meg az étkezést? Mennyi gyümölcsöt kapnak, mit isznak?

– Ne csábítson el a csillogó külső, a nagyszerű szórólapok! Nézd meg, milyenek az óvónők, és hogyan dolgoznak, hány fősek a csoportok, milyen az udvar, milyenek a plusz szolgáltatások!

– Kérdezd meg, mennyire garantálják az árakat! (Nincs bosszantóbb annál, mint amikor havonta felemelik a díjakat mindenfélére hivatkozva.)

Jól döntöttünk!

Amikor a lányom, Fanni kétéves lett, felmerült, hogy jó volna közösségbe adni. A bölcsőde igazából szóba se került, inkább alternatív megoldásokban gondolkodtunk. A közeli magánoviban nagyon megtetszett, hogy már kétéves kortól várták a gyerekeket, és nem követelték meg a szobatisztaságot. Érdekes foglalkozásokat, jó közösséget kínáltak nekik. Egy percig nem bántam, hogy ezt választottuk, ma már odajár a fiam is, és ha eljön az idő, majd a harmadik gyerekem is. Fontos számomra az étrend, válogatott élelmiszerek, minőségi ételek kerülnek az asztalra. És persze számos különóra közül választhatunk. Három gyerek mellett esélyem se lenne még ovi után elhurcolni őket tornára, úszni, jógázni, táncolni, angolozni. Itt pedig mindent megkap.(Somogyi Emese)

A sorozat első cikkében a családi napköziről olvashatsz.