Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha nem jársz fogorvoshoz, a gyereked sem fog

Szerző: -

2010. április 11. | Frissítve: 2016. február 22.

Forrás: HáziPatika.com

Ha a szülők rendszeresen járnak fogorvosi ellenőrzésekre, a gyerekeket is sokkal könnyebb rávenniük erre - derült ki egy amerikai tanulmányból.

A szülővel együtt kell fogászatra járni

Mivel a gyermekkori fogszuvasodás egyre gyakoribb, a gyermekek fogápolási programjainak a szülőket is célba kell venniük. 6107 két és tizenhét év közötti gyereket és szüleiket kérdezte ki dr. Inyang Isong, a Massachusetsi Közkórház gyermekgyógyásza és kiderült, hogy a felmérést megelőző egy évben a gyerekek 77, a felnőttek 64 százaléka járt fogorvosnál.
Azonban a rendszeresen fogorvoshoz járó szülők gyermekeinek 86 százaléka esett át fogászati vizsgálaton, szemben a másik csoport 63 százalékával. A vizsgálatban résztvevő szülők nagy része dolgozott, és volt egészségbiztosítása, de sokan az anyagiak miatt nem járnak fogorvoshoz.

A fogszuvasodás egyike a leggyakoribb krónikus betegségeknek, különösen a kisebbségeket és a rosszabb anyagi körülmények között élő gyerekeket sújtja. Az Amerikai Fogászok Szövetségének ajánlása szerint az első fogorvosi látogatásnak a gyerekek első születésnapja előtt le kell zajlania, hogy a megelőzés ne késlekedjen és a házi gyermekorvosok figyelmét is fel kell hívni ennek fontosságára.

"A gyerekek nagyon sok szokást lesnek el szüleiktől" - nyilatkozta Mary Hayes chicagói gyermekfogász, az Amerikai Fogászok Szövetségének szóvivője. "A gyerekek megfelelő szájhigiénéjéhez a szülőknek is értékelniük kell azt."

A vizsgálatról a Pediatrics folyóirat honlapja számolt be.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Baktériumok és gyerekkori fogszuvasodás
 • A fogszuvasodás a világ leggyakoribb betegsége
 • Fogaink épsége
 • Gyermekkori fogápolás: 5 tanács a fogorvostól

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék