Gyerek

Ha kertészkedik a gyerek, több zöldséget és gyümölcsöt eszik

Érdemes a gyerekeket arra biztatni, hogy kertészkedjenek, mert kortársaiknál jóval több zöldséget és gyümölcsöt vesznek így magukhoz, ez a különbség pedig felnőtt korukban is érződik majd.
2016. Szeptember 30.

Táplálkozás szempontjából is hasznos, ha kertészkedik a gyerek

A University of Florida kutatása szerint a téma már csak azért is aktuális, mert egyre több óvodai, iskolai kertészet és farm születik, ami a gyerekeket a kerti munka örömeire és felelősségére neveli.

A kutatást vezető Anna Mathews és kollégái 1300 főiskolai hallgatót interjúvoltak meg. A résztvevőket négy csoportba osztották: volt, aki gyerekkorában kertészkedett, volt, aki jelenleg kertészkedik, aztán akik gyerekként és jelenleg is kertészkednek, végül pedig azok, akiknek semmilyen tapasztalatuk nincs kerti munkával.

Kiderült, hogy a gyerekként a hallgatók 30 százaléka kertészkedett, 38 százalék pedig jelenleg hódol ennek a hobbinak. Ezek a hallgatók napi 2,9 pohárnyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ami fél pohárral több, mint soha nem kertészkedő kortársaik. (A “pohár” zöldség az angol “cup” szóból ered. Egy pohárnak felel meg például egy közepes krumpli, 12 bébirépa vagy egy cső kukorica).

Világossá vált az is, hogy nem számít, a szülők élvezik-e a kerti munkát: hiába kertészkednek ugyanis, ettől még a gyerekek sem kis korban, sem főiskolásként nem fognak több zöldséget és gyümölcsöt enni.

.

Forrás: MediPress