Gyerek

Ha furcsa a gyerek – az autizmusról röviden

Nem hallgatnak a nevükre, nem létesítenek szemkontaktust, nem szeretik az ölelést - számos jele lehet az autizmusnak.
2010. Szeptember 15.

Az autisztikus spektrum zavar érinti az egyén kommunikációs és interakciós képességét, továbbá meggátolja a társas helyzetekben való megfelelő viselkedést. A Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (CDC) szerint az Egyesült Államokban 110 gyerekből 1 szenved ebben az elváltozásban.

Az autisztikus spektrum zavar három kategóriába sorolható: autisztikus zavar, Asperger-szindróma és az átható fejlődési zavar (másként nem jelzett: PDD-NOS). Az autisztikus zavar jellemzője a megkésett beszédfejlődés, kommunikációs problémák és szokatlan viselkedés. Az értelmi korlátozottság is gyakori.

A gyermekkori védőoltások nem függnek össze az autizmus kialakulásával, az eddigi hiedelmeket több tanulmány cáfolta – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Gyermekegészségügyi és Fejlődéstani Intézet. Az Asperger-szindróma az előbbi kórkép egy enyhébb változata.

Ezeknek a betegeknek is gondot jelent a társas érintkezés, viselkedészavarosak is, de általában megfelelőek a nyelvi képességeik és az intellektuális teljesítményük. A PPD-NOS sajátossága, hogy megjelenik az autisztikus zavar vagy az Asperger-szindróma egyik-másik tünete, de kevesebb, és enyhébb mértékben. Sokuknak csak a társas kapcsolatok kiépítésével gyűlik meg a baja.

Tünetek

Az autisztikus spektrum zavar leggyakoribb velejárója a gyenge szociális teljesítőképesség, a nyelvi problémák és a furcsa viselkedés. Ennek ellenére nincs két egyforma autisztikus ember, a tünetek is változóak – tudatta a Mayo Klinika. Előfordul, hogy az autisták nem hallgatnak a nevükre, nem létesítenek szemkontaktust, nem szeretik az ölelést, és úgy tűnik, nem vesznek tudomást arról, ha fájdalmat okoznak másoknak.

Az autista gyerekek sokszor furcsán viselkednek

A nyelvi nehézségek között megjelenik a megkésett beszédfejlődés (2 éves kor után kezdenek beszélni), nem mondanak szavakat vagy mondatokat, nem néznek a másik szemébe miközben kérnek valamit, robotszerű a beszédük, képtelenek a beszélgetés fonalát megtartani, úgy ismételnek el dolgokat, hogy nem tudják, mit is jelent. Viselkedésük különösségét az jelenti, hogy esetenként bizonyos mozdulatokat ismételgetnek, különféle rituáléik vannak, érzékelési zavaroktól szenvednek, szeretnek elveszni a részletekben.

Diagnózis

A kórisme csak viselkedés-megfigyelés és tesztelés útján lehetséges. Már 18 hónapos kor előtt is jelentkezhetnek a tünetek, de a megbízható diagnózis csak 2-3 éves kor körül állítható fel. Olyan is előfordul, hogy az addig normálisan fejlődő gyermek egyszer csak elveszíti nyelvi képességeit, agresszívvé vagy visszahúzódóvá válik.

A leginkább veszélyeztetett csoportba tartoznak a fiúk, akiknek már van autista testvére, vagy akik olyan fejlődési zavarokkal küzdenek, mint a fragilis X szindróma.

Kezelés

A szakértők egyetértenek abban, hogy a korai diagnózis – és ezzel együtt az idejében megkezdett kezelés – segíti az autista gyerekek fejlődését. A korai fejlesztés része a járástanulás, beszédfejlesztés, másokkal való beszélgetés és interakció. Az autisztikus spektrum zavar nem gyógyítható. A tünetek azonban mérsékelhetők a terápiák révén.

“Néhány program a viselkedészavarokat csökkenti és új képességek kifejlesztését szolgálja” – jelentette a Mayo Klinika. – “Mások pedig arra tanítják meg a gyerekeket, miként viselkedjenek bizonyos társas helyzetekben, vagy hogyan kommunikáljanak hatékonyabban.”

Létezik foglalkozás-terápia, beszédterápia és szenzoros integrációs kezelés is. Gyógyszerekkel is kontroll alatt lehet tartani a tüneteket. Antidepresszánsokkal kordában tartható a szorongás, antipszichotikumokkal pedig a viselkedészavar.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress