Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha ennél kevesebbet alszol, hízni fogszEzért is fontos, hogy eleget pihenjünk

Szerző: Babaszoba.hu

2018. február 10. | Frissítve: 2020. március 15.

Forrás: JóAlvás Központ

Belevágtál az életmódváltásba, mégsem akarnak olvadni a kilók? Érdemes átgondolnia, mennyit és hogyan alszol!

Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus egy friss tanulmányt elemezve az összefüggésekre hívta fel a figyelmet.


A szokások megváltoztathatják az alvás minőségét


Jó hírrel szolgáltak nemrégiben a King's College London kutatói a kimerült diétázóknak. Tanulmányukból ugyanis kiderült, hogy a nem megfelelő mennyiségű alvás nem csak a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának lehet a rizikófaktora, de az elhízásé is. A kevés alvás (vagyis, ha valaki 7 óránál kevesebbet alszik) pedig sokak problémája: az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) szerint 3-ból 1 amerikait érint.

Az angol kutatók azt kezdték el vizsgálni, néhány egyszerű, alvási szokásokkal kapcsolatos tanács segít-e az alvásidő növelésében. 21, keveset alvó felnőttnek tartottak konzultációt, és olyan tanácsokkal látták el őket, mint az elalvási rutin bevezetése, az esti meleg fürdő vagy a koffeinfogyasztás visszaszorítása. A következő egy hétben a résztvevők alvási naplót vezettek és szenzorokat is viseltek, amelyek érzékelték, pontosan mennyi időt töltöttek ágyban, illetve konkrétan mennyit aludtak. Ezek felül a szakemberek a résztvevők táplálkozását is megfigyelték az adott időszakban.
Az álmatlanságnak súlyos következményei lehetnek

Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban publikált eredmények szerint az alanyok 86 százaléka töltött több időt ágyban, közel a felük 52-90 perccel többet is aludt, és a csoport 3 tagja elérte az ajánlott 7-9 órát. A kutatók hangsúlyozzák: bár jók az eredmények, az új szokások kialakításához több idő kell.

Megváltozott étkezési szokások

A tanulmány másik érdekessége, hogy kiderült, azok, akiknek sikerült többet aludniuk, 10 grammal kevesebb cukrot és szénhidrátot fogyasztottak naponta, mint a keveset alvók. Ugyanakkor a kutatók hangsúlyozták, hogy ez csupán egy bevezető tanulmány, további vizsgálatokra is szükség van, de az eredmények mégis figyelemre méltóak. Különösen annak fényében, hogy korábbi kutatások már igazolták a kevés alvás és a kevésbé minőségi táplálkozás összefüggéseit.
Egy amerikai tanulmány szerint az apnoéban szenvedőknél az infarktus kockázata negyvenszer nagyobb, mint az egészséges embereknél. De a zavart éjjeli alvásnak nappali következményei is vannak. Aki kialvatlan, tapasztalhatja magán a fizikai és szellemi fáradtságot, a magasabb vérnyomást, a szívritmuszavart, az érzékszervek tompulását, a reggeli fejfájást, a csökkenő szexuális vágyat, a pszichés problémákat, akár a depressziót. Egy vizsgálat szerint az alvási apnoében szenvedő személyek ötször több közlekedési és munkahelyi balesetet okoznak - a tartós fáradtság és a koncentrálási nehézségek miatt.


Mikor kell a segítség?


Mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat, ha úgy érezzük, egész éjszaka gondolkozunk, nem tudunk kikapcsolni, és reggelente fáradtan ébredünk, napközben is álmosak, kimerültek vagyunk. Feltétlenül szomnológushoz kell fordulni, ha éjszakai légzéskimaradással, apnoéval küzdünk. "Ha az éjszaka során, esetleg többször arra riadunk, hogy egy-egy horkantás után levegőért kapkodunk, nagy valószínűséggel alvási apnoé betegségben szenvedünk, amely jelentősen növeli a magas vérnyomás, a szívinfarktus és a stroke kialakulásának esélyét is" - hangsúlyozza dr. Vida Zsuzsanna. "A horkolás nem csak a hálótársat zavarja, hanem a horkoló egészégét is veszélyeztetheti, mivel az ún. alvásfüggő légzészavarok leggyakoribb tünete." Feltétlenül érdemes kivizsgáltatni, szomnológiai szűrővizsgálaton kívül gyakran van szükség más szakvizsgálatokra, például fül-orr-gégészet, kardiológia, endokrinológia, stb.
Ha sikerül megszüntetni a horkolást, azzal gyakran a hálótársak alvászavarát is megoldjuk, emellett olyan szubjektív panaszokon is segíthetünk, mint a nappali hangulatromlás, az ingerlékenység, a teljesítmény- és koncentrációcsökkenés, amely a nem megfelelő minőségű alvás következménye. Végül ne feledkezzünk meg arról sem, hogy nemcsak a kevés, de a nem megfelelő minőségű alvás is elősegítheti az elhízást és gátolhatja a fogyást: a horkolás megszüntetése után eredményessé válhat az addig sikertelen fogyókúra.
További érdekes cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék