Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha éjjel nasizol, nappal könnyebben leégsz

Szerző: Babaszoba.hu

2017. augusztus 18.

Forrás: Medipress

Egereken végzett kísérletekből az derült ki, hogy a nem megszokott időben történő étkezés megzavarja a bőr biológiai óráját, beleértve egy bizonyos enzim napközbeni hatékonyságát is.


Ennek az enzimnek az a feladata, hogy a nap káros ultraibolya sugárzása ellen védjen. Amint azt a kutatást vezető dr. Joseph S. Takahashi, a Texas Egyetem munkatársa kifejtette, mindebből az következik, hogy aki például késő éjjel eszik, az sebezhetőbbé válik a napégéssel szemben, illetve hosszú távon olyan káros következményekkel kell számolnia, mint a bőröregedés vagy a bőrrák.
A kísérlet során az derült ki, hogy azok az egerek, akik nappal kaptak enni, ami számukra - éjszakai állatok lévén - nem a megszokott dolog, nagyobb mértékű bőrkárosodást szenvedtek, amikor UVB-sugárzásnak tették ki őket, mint azok, akik éjjel ettek. Mindez - legalábbis részben - amiatt történt, hogy előbbi egereknél az UV-károsodott bőrt helyreállító enzim napi ciklusában zavar támadt, így napközben kevésbé működött aktívan.
Dr. Takahashi maga is meglepődött azon, hogy az étkezések időzítése ilyen szinten befolyásolhatja a bőrünk működését, de ha az egereken végzett kísérletet a magunk javára akarjuk fordítani, akkor azt lehet mondani, hogy az éjjeli nassolás hatására másnap könnyebben leégünk, és a bőrünk nagyobb mértékben fog károsodni, mintha a megszokott időben fogyasztanánk az ételünket.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék